Komisní prodej regionální literatury v informačním centru Hlučín kvůli EET skončil

03.04.2017 20:40

Infocentrum Hlučín ukončilo komisní prodej regionální literatury a drobných, například propagačních předmětů místních výrobců. Důvodem je elektronická evidence tržeb, kterou by jinak muselo zavést.

Komisní prodej regionální literatury v informačním centru Hlučín kvůli EET skončil
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

"V Hlučíně je infocentrum součástí Muzea Hlučínska, příspěvkové organizace. Obecně jsou příspěvkové organizace z EET vyňaty. Pokud ovšem provozují komisní prodej, v němž prodávají zboží subjektům, na které se EET vztahuje, tak se také ony stávají součástí EET. Naše infocentrum komisní prodej zrušilo a EET zavádět nebude. V omezené míře zboží nakoupí k vlastnímu prodeji," informoval ředitel Muzea Hlučínska Metoděj Chrástecký.

Prioritním cílem prodeje regionální literatury nebo drobných výrobků bylo propagovat místní tradice a také pomoci jejich autorům či výrobcům. Rabat z prodeje byl minimální, například 10 korun na knize. Z toho by nebylo možné pokrýt náklady na EET ani při zavedení její nejjednodušší formy. To je důvod, proč se komisní prodej ruší. Rozpočet infocentra je velmi omezený, proto nakoupí pro další prodej jen některé tituly regionální literatury, a to ve velmi okleštěné podobě.

Někteří regionální autoři a výrobci tak bohužel zcela ztratí jednu z mála možností prodeje, další budou muset častěji přivážet své knížky, čímž jim stoupnou náklady. Přitom ani pro ně většinou nebyl prodej těchto knih a výrobků ziskový.

„Hlučín je městem, které si velmi zakládá na udržování a připomínání svých silných regionálních tradic, proto vnímáme nutnost zrušit komisní prodej jako velmi nepříjemný důsledek zavedení EET,“ řekla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…