Kopřivnice: Chystá se změna systému sběru bioodpadů v místních částech

21.01.2018 7:38

Obyvatelé města Kopřivnice, respektive jeho tří místních částí Lubina, Vlčovice, Mniší, se musí připravit na změnu systému sběru biologicky rozložitelných komunálních odpadů.

Kopřivnice: Chystá se změna systému sběru bioodpadů v místních částech
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Nový systém, který zpracoval odbor životního prostředí ve spolupráci se společností Slumeko, s. r. o., by měl začít platit s úderem prvního dubna letošního roku. Co přesně se změní blíže specifikoval místostarosta města Kopřivnice Stanislav Šimíček: „ Nově bude sběr a svoz bioodpadu ze zahrad nebo rostlinného odpadu z domácností zajišťován přímo od rodinných domů prostřednictvím speciálních nádob, takzvaných kompostejnerů, a to jednou za čtrnáct dní. Svážený bioodpad bude následně předáván na kompostárnu k dalšímu využití.“

Z kopřivnických místních částí tak na jaře letošního roku zmizí velkoobjemové vany, na jejichž pravidelné přistavování byli obyvatelé dosud zvyklí. Biologicky rozložitelný odpad bude možné buďto kompostovat svépomocí, odložit do zmíněných kompostejnerů nebo odvézt přímo na kompostárnu Točna v Příboře.

„Sběr a odvoz odpadu z kompostejnerů a jeho uložení bude hrazeno z poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, proto tyto služby obyvatelé místních částí nebudou platit,“ doplnil informaci vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek s tím, že o kompostejnery o objemu 240 litrů můžou lidé žádat elektronicky na e-mailu lucie.kubalcova(zavináč)koprivnice.cz nebo telefonicky na čísle 556 879 781.

Proto, aby kompostejner občané získali, musí splnit městem stanovené podmínky, a to být majitelem rodinného domu v místní části, zároveň být hlášen k trvalému pobytu na této adrese a nemít žádné nedoplatky na poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.

„Na základě přijatých žádostí a při splnění stanovených podmínek odbor životního prostředí sdělí žadatelům termín a místo pro vyzvednutí kompostejnerů a poskytne harmonogram svozu těchto nádob. Kompostejnery budou předávány zdarma oproti podpisu s poučením, jak s nádobou zacházet, co do ní lze a nelze vhazovat,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí a na závěr dodal: „Věříme, že touto změnou otevřeme obyvatelům místních částí cestu k efektivnějšímu nakládání s bioodpady.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

7:17 Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

Koupaliště v areálu Maškovy zahrady se začalo chystat na devátou sezónu. Pokud půjde vše podle plánu…