Královéhradečtí městští strážníci zachránili život

30.08.2013 6:32

Díky jejich bezprostřední a profesionálně provedené záchraně života dotyčný přežil. Dnes jim za tento nevšední čin osobně poděkoval i primátor města Zdeněk Fink, vyslechnul si autentické výpovědi zasahujících strážníků.

Královéhradečtí městští strážníci zachránili život
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Muže ležícího v nepřirozené poloze na náplavce řeky Labe si všimli strážníci městské policie při ranní pochůzce krátce po osmé hodině. Když k němu přiběhli a otočili ho na záda, nejevil žádné známky života, jeho tvář byla promodralá a nedýchal. U kořene nosu měl krvácející tržnou ránu. Jeden ze strážníků okamžitě zahájil masáž srdce, druhý zprůchodnil dýchací cesty.

„Mnohým se může ze zpráv zdát, že jde o jednoduchou věc. Není tomu tak, muži při záchraně prokázali nejen vzdělanost v tomto oboru, ale i osobní odvahu,“ chválí postup mužů ve službě městské policie primátor města Zdeněk Fink, který je zároveň lékařem. Na místo byli přivoláni záchranáři. I po jejich příjezdu bylo nutné pokračovat v masáži. U bezvládného muže se několik desítek minut střídali záchranáři se strážníky. Teprve po opakovaném použité defibrilátoru se podařilo třiasedmdesátiletého muže přivést k životu.  

„Strážníci městské policie v Hradci Králové pravidelně procházejí školením v první pomoci na královéhradecké záchranné službě. Zkušenosti ze školení resuscitace zužitkovali strážníci, kteří u ležícího muže rozpoznali náhlou zástavu oběhu a po přivolání pomoci na tísňové lince 155 okamžitě zahájili oživování. Po příjezdu první posádky na místo rozšířili naši záchranáři resuscitaci za použití defibrilátoru. Následně se po několika výbojích podařilo obnovit srdeční činnost. Vzhledem k rychlé a pohotové reakci je nyní muž ve stabilizovaném stavu hospitalizovaný ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Zasahující lékař na místě ocenil především kvalitu nepřímé srdeční masáže při stlačování hrudníku. Strážníci se tak na chvíli stali členy resuscitačního týmu a střídali se se záchranáři. Svědek zástavy správně provádějící stlačování hrudníku je klíčový prvek v záchranném řetězci přežití a významně se podílí na záchraně života. Z těchto důvodů pravidelně nacvičujeme se strážníky scénáře situací, se kterými se mohou nejen na ulici setkat,“ doplnil k případu mluvčí hradeckých záchranářů Tomáš Ježek.

Spousta lidí má za to, že ležící člověk je vždy opilec, feťák nebo bezdomovec, projdou okolo,  aniž by se, třeba jen vizuálně přesvědčili, zda nejde o člověka, který má zdravotní problém, nebo potřebuje pomoc,“ zní z řad městských strážníků jednohlasně po mnoha zkušenostech z terénu.

Pár slov zasahujících strážníků:

Lukáš Pirkl: „Za šest let, co sloužím u městské policie je to pro mě nová zkušenost. Byla to stresová situace, ale díky pravidelnému proškolování na záchrance, jsem hned věděl, co mám dělat, okamžitě se mi vybavilo to, co jsme se učili a nacvičovali se záchranáři.“  

Michal Mokrý: „U městské policie jsem krátce, a přestože sloužím u dobrovolných hasičů a jsem teoreticky připraven, je to pro mě zcela nová zkušenost.“

Lukáš Prokeš (zahlédl ležícího muže z jedoucího služebního vozidla): „Při pohledu z okna služebního vozidla mě zaujala postava ležící v nepřirozené poloze, obličejem v trávě. Proto jsme obrátili auto a jeli se přesvědčit, zda je muž v pořádku.“

Filip Jákl: „Díky školení jsem celkem jasně věděl, co mám dělat. Nepříjemně mě však překvapilo množství lidí, pro které to bylo divadlo, i to jak si nás natáčeli na telefony. Nikdo z nich se však nezeptal, zda  nepotřebujeme pomoc.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …