Kroměříž: Je důležité připomínat si, co byla válka, řekla dcera generála Svobody

07.05.2018 6:34

Téměř 200 lidí z České republiky, Slovenska a Ruska se sešlo na kroměřížském hřbitově u hrobu generála Ludvíka Svobody. Pietním aktem s položením věnců a květin uctili jeho památku a hrdinství při bojích o osvobození Československa od nacistických okupantů.

Kroměříž: Je důležité připomínat si, co byla válka, řekla dcera generála Svobody
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Válka byla strašná a přinášela velké utrpení. Mladí lidé s ní už nemají zkušenost, proto je velice důležité si to připomínat,“ uvedla dcera Ludvíka Svobody Zoe Klusáková.

Podle starosty Jaroslava Němce je jméno generála Svobody stále vryto do paměti obyvatel Kroměříže. „Jsme hrdí na to, že prožil část svého života právě v Kroměříži,“ uvedl Němec. Svoboda bojoval v československých legiích v první světové válce. Po ní působil jako kapitán u vojenské posádky v Kroměříži. Za druhé světové války bojoval na východní frontě, kde později převzal velení 1. československého armádního sboru, s nímž se podílel na osvobození Československa.

Zásluhy Ludvíka Svobody ocenil i zástupce ruského velvyslanectví, podle něhož byl generál velký voják i státník. Svoboda se po válce stal ministrem obrany a v roce 1968 byl zvolen prezidentem Československa, kterým byl do roku 1975. „Prožil mnoho let v obou světových válkách, viděl mnoho krve a utrpení. Věděl, že jen v mírových podmínkách se člověk může rozvíjet a přispívat k rozvoji své vlasti,“ dodal místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu Václav Vaněk.

Pietního aktu se zúčastnili i další zástupci radnice, armády, ruského velvyslanectví, Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské, Svazu válečných veteránů, Společnosti Ludvíka Svobody i hosté ze Slovenska, klub vojáků Nitra-Zobor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …