Kroměříž: Masopust nabídne zábavu, hudbu, divadlo i soutěž v pojídání jitrnic

21.01.2024 20:08 | Tisková zpráva

Masopust 2024 v Kroměříži bude takový, na jaký jsou obyvatelé města i návštěvníci zvyklí – veselý, barevný, plný maškar a tradičních masopustních dobrot. Místem setkání a konání všeho důležitého bude v sobotu 10. února Hanácké náměstí.

Kroměříž: Masopust nabídne zábavu, hudbu, divadlo i soutěž v pojídání jitrnic
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Tady se bude konat tradiční masopustní jarmark, sem dorazí maškary ve veselém průvodu v čele s medvědem, a právě tady se bude odehrávat celodenní program. V 9 hodin ráno vyjde od Klubíčka v areálu Základní školy Zachar masopustní průvod. V průvodu bude vítán každý, kdo na místo dorazí v masce a s dobrou náladou. Medvěd si na letošní masopust pořídil nový kožich a bude mu to v nové masce určitě slušet.

Masopustní průvod dorazí po 10. hodině na Hanácké náměstí a v 10:15 bude oficiálně zahájený masopustní jarmark a odstartováno všeobecné veselí. Některé části programu jsou tradiční, například celodenní hudební doprovod cimbálovky, jiné jsou nové a originální, jako třeba soutěž v pojídání půlkilogramových jitrnic.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26590 lidí

Od 9 do 14:30 hodin bude na Hanáckém náměstí hrát flašinetář, v 10:40 hodin se uskuteční již zmíněná „jitrnicová“ soutěž jedlíků, od 11 hodiny se mohou děti těšit na pohádku O ježkovi, který tančil v podání Divadélka s radostí, odpoledne bude na kluzišti patřit masopustnímu bruslení v maskách i bez (14 až 15 hodin). Po celý den bude hrát cimbálová muzika Čertiska a od 10 do 15 hodin se mohou malí návštěvníci aktivně zapojit do připravených tvořivých dílniček.

Vstup na Hanácké náměstí a všechny body programu jsou pro návštěvníky zdarma. V jarmarečních stáncích bude možné koupit dobroty spojené s masopustem, zabijačkové výrobky, klobásy, speciality z udírny, ale i sladkosti, koláče hanácké i valašské, perníky a samozřejmě teplé i studené nápoje.

Pro ty, kteří chtějí po masopustních dobrotách u tématu dobrého jídla zůstat, je připravený od 17. hodin v kině Nadsklepí Food Film Fest, projekt spojující gastronomii a kinematografii.

Masopust zvaný také ostatky, končiny, fašank, voračky či šibřinky je svátkem, který býval a je příležitostí k zábavě a hojné konzumaci dobrého jídla a pití. Předchází totiž čtyřicetidennímu předvelikonočnímu půstu, proto je třeba se poveselit a najíst „do zásoby“. Provázejí jej tradiční zábavy a veselice spojené s hlučným a veselým průvodem maškar. Obyčeje dodržované o masopustu se v jednotlivých oblastech liší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…