Kroměříž loni vypravila devatenáct pohřbů opuštěných lidí

16.02.2018 21:17

Kroměřížská radnice v minulém roce vypravila 19 pohřbů opuštěných lidí, kterým poslední rozloučení nezajistili jejich blízcí. Náklady dosáhly 200.000 korun. Město se část těchto peněz pokusí získat zpět v dědickém řízení. Když je zemřelý nemajetný a nezanechal žádné dědictví, náklady na jeho pohřeb uhradí stát.

Kroměříž loni vypravila devatenáct pohřbů opuštěných lidí
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Podle zákona o pohřebnictví platí, že pokud se do čtyř dnů od úmrtí příbuzní nepostarají o pohřeb zemřelého, je povinna udělat to obec, na jejímž území dotyčný zemřel. „Takový pohřeb obnáší nejnutnější úkony. Zahrnuje zpopelnění a uložení urny do společného hrobu na kroměřížském hřbitově,“ uvedl místostarosta Marek Šindler.

Podle Pavly Cielecké z odboru služeb se město mnohdy stará o zemřelé, kteří nemají trvalé bydliště v Kroměříži. „Jsou to lidé, kteří nemají příbuzné a žijí sami. Někdy to bývají také bezdomovci. Na statistice těchto pohřbů se projevuje také to, že na území města je nemocnice, psychiatrická nemocnice, domovy pro seniory či Domov pro osoby se zdravotním postižením Barborka, ve kterých také umírají lidé,“ doplnila Cielecká.

Předloni radnice vypravila 25 pohřbů opuštěných lidí za asi 265.000 korun, v roce 2015 jich bylo 31 za 336.000 korun, v roce 2014 město vypravilo pohřeb 13 lidem za zhruba 139.000 korun a v roce 2013 třiadvaceti lidem za asi 208.000 korun. „Letos už těchto pohřbů bylo pět. Náklady na jejich vypravení činí asi 52.000 korun,“ uzavřela Cielecká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…