Kroměříž schválila memorandum o spolupráci při budování přístavu a přístaviště

15.10.2017 13:48

Zastupitelé Kroměříže schválili Memorandum o spolupráci při budování veřejného přístavu a přístaviště v Kroměříži uzavřené s Ředitelstvím vodních cest ČR (ŘVC).

Kroměříž schválila memorandum o spolupráci při budování přístavu a přístaviště
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Je to pohled do budoucnosti, ale jednoho dne se stane, že Kroměříž bude součástí vodní cesty,“ uvedl místostarosta Marek Šindler.

Představitelé ŘVC při své nedávné návštěvě v Kroměříži uvedli, že přístaviště na řece Moravě v Kroměříži s kapacitou čtyři až šest plavidel by mohlo být dokončeno v roce 2020, větší rekreační přístav, kde by mohlo kotvit 100 až 120 plavidel, by ve městě mohl být uveden do provozu v roce 2026. „Veškeré finanční náklady na tyto stavby ponese ŘVC,“ dodal Šindler.

Město by podle memoranda mělo zajistit sociální zázemí přístaviště a u přístavu přístupové komunikace, přípojky inženýrských sítí, parkoviště, sadové úpravy, sociální zázemí a zázemí rozvoje cestovního ruchu. ŘVC zpracuje marketingovou analýzu, která stanoví turistický potenciál přístavu, a také studii možného umístění přístavu.

Podle ředitele Lubomíra Fojtů je prodloužení Baťova kanálu, který navštíví kolem 90.000 lidí ročně, pro ŘVC strategické. Kapacita vodní cesty se totiž blíží maximu a bez jejího rozšíření na sever do Kroměříže a na jih do Hodonína nebude moci uspokojit vzrůstající zájem turistů.

Prodloužení vodní cesty do Kroměříže závisí na stavbě plavební komory v Bělově na Zlínsku s náklady kolem 300 milionů korun. Plánována je na léta 2019 až 2021, kdy by nová plavební komora mohla být uvedena do provozu. V této době by v Kroměříži již mohlo být dokončené přístaviště, konkrétně u Erbenova nábřeží.

Umístění přístaviště by mělo být jasné. Místo, kde bude stát rekreační přístav, bude ale ještě předmětem diskuze. Hovoří se o lokalitě na severu Kroměříže, další variantou je umístění přístavu v lokalitě u letiště. V přístavu by měly být i servisní služby a další zázemí. Náklady na stavbu jsou odhadovány na 150 až 200 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…