Krovy klimkovického kostelíku ukrývaly staré obrazy Křížové cesty

24.02.2017 11:30

Nečekaný objev se podařil v kostelíku Nejsvětější Trojice v Klimkovicích, nejstarší původní budově ve městě. Při fotografování krovů pro odborný článek tam ve středu 22. února odpoledne narazila historička architektury Lucie Augustinková na kolekci starých obrazů zachycující jednotlivá zastavení Křížové cesty.

Krovy klimkovického kostelíku ukrývaly staré obrazy Křížové cesty
Foto: Klimkovice
Popisek: Objev obrazů v klimkovickém kostelíku

Vedení města nechalo obrazy okamžitě převést, v pondělí 27. února by je měli na klimkovickou radnici přijít prozkoumat pracovníci Národního památkového ústavu.

Lucie Augustinková z katedry městského inženýrství Stavební fakulty Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava zkoumá krovy kostelíka, který se v nedávné minulosti opravoval. Krovy ovšem pocházejí z počátku 17. století, jsou tedy zhruba o sto let mladší než samotný kostelík vybudovaný v letech 1522 až 1527. V Moravskoslezském kraji jsou unikátní. Během loňské výstavy k historii Klimkovic totiž neušla pozornosti skutečnost, že na některých historických vyobrazeních má kostelík dvě věže. Dosavadní průzkum krovů ukazuje, že tomu tak patrně do 19. století opravdu bylo.

„Fotila jsem nějaké konstrukční detaily a spoje, když jsem si všimla uložených obrazů. Jakmile jsem zjistila, že se jedná o Křížovou cestu, ihned jsem informovala starostu města,“ popsala Lucie Augustinková.

Kostelík už mnoho let slouží především jako centrum kultury, konají se v něm výstavy a koncerty a také svatby. Z jeho někdejšího interiéru skoro nic nezbylo. V minulosti se vybavení buď ztratilo, nebo rozkradlo. Zbytky vybavení se v minulém století převezly do muzeí, ale například z původního oltáře se nic nezachovalo.

„Proto jsme moc rádi, že se našly alespoň obrazy. Je to na jednu stranu radost, na druhou starost. Pokud se potvrdí, že jsou skutečně z kostelíku, který je kulturní památkou, pak nás čeká náročné restaurování obrazů. Toho se musí samozřejmě ujmout certifikovaný restaurátor. Město bude muset na odborné práce zajistit potřebné finance, s nimiž pochopitelně nepočítalo,“ uvedl starosta.

Převoz obrazů město zajistilo hned na čtvrtek 23. února. Ukázalo se, že krovy ukrývaly jedenáct obrazů, Křížová cesta by jich měla mít minimálně dvanáct, některé cykly mají třináct i čtrnáct obrazů.

„Snad nám bude přát štěstí a chybějící obraz nebo obrazy ještě někde najdeme,“ doplnil starosta.

Ve chvíli, kdy dostal informaci o nálezu obrazů, shodou okolností zrovna zasedala městská rada. Předběžný názor radních je, že by obrazy mohly v budoucnu viset buď ve výstavní síni, která se má zbudovat v zámeckých prostorách, v nichž sídlí i radnice, nebo by se mohly vrátit do kostelíku, který po celou svou historii patřil nejprve majitelům panství a později městu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…