Kuřim: Rekonstrukce Legionářské a náměstí Osvobození

11.07.2022 9:32 | Tisková zpráva

II. část rekonstrukce uličního prostoru zahrnuje úpravy na náměstí Osvobození, ulici Legionářské od nám. Osvobození po křižovatku s ulicí U Stadionu a ulici Blanenskou od křižovatky s ulicí U Stadionu po kruhový objezd. Dojde ke kompletní rekonstrukci vozovky včetně konstrukčních vrstev, dále k rekonstrukci chodníků, parkovacích stání, přechodů pro chodce a veřejné zeleně, budou také nově položeny některé podzemní kabely. Již hotova je rekonstrukce veřejného osvětlení.

Kuřim: Rekonstrukce Legionářské a náměstí Osvobození
Foto: kurim.cz
Popisek: Kuřim, zámek.

Tři etapy místo čtyř

První změnou je sloučení dříve plánovaných I. a IV. etapy prací. Souběžně bude stavební firma rekonstruovat úsek Blanenské ulice od kruhového objezdu u wellness centra po křižovatku s ulicí U Stadionu a také úsek na nám. Osvobození u křižovatky s ulicí Zborovskou. Tyto práce budou rozděleny na dvě části. Při první bude rekonstruována polovina vozovky ve směru od wellness centra k nám. 1. května, ve druhé zbývající část v opačném směru. Uzavřena bude polovina vozovky, dopravu budou řídit semafory. Lokální objízdné ulice města nebudou u této etapy stanoveny. Platit bude ovšem „velká“ uzávěrka, do úseku silnice II/386 (ul. Blanenská, nám. Osvobození a ul. Legionářská) budou mít vjezd povoleny pouze vozidla stavby, autobusy IDS, vozidla IZS a také vozidla s povolením MěÚ Kuřim. Takto omezená doprava bude v úseku od nám. 1. května po kruhový objezd u wellness cen tra. Objížďka bude vedena po ulicích Tyršova, silnici II/ 385 do České a odtud po silnici I/43 kolem Podlesí na Blanenskou ulici. Povolení pro vjezd do této oblasti obdrží každá kuřimská domácnost do své poštovní schránky, v odůvodněných případech bude možno požádat o udělení druhého povolení na odboru dopravy MěÚ Kuřim na mail povoleni@kurim.cz.

Další etapa s objížďkami po vedlejších ulicích

Ve druhé etapě bude stavební firma pracovat na celém úseku mezi křižovatkami U Stadionu a Zborovská, stavba naváže na již hotové úseky. V rekonstruovaném úseku bude zcela vyloučena doprava. Objízdné trasy budou následující. Ve směru od wellness centra k nám. 1. května bude objížďka vedena po ulicích U Stadionu, Jungmannova a Zborovská. Ulice Jungmannova bude v úseku od křižovatky s ulicí Na Královkách po křižovatku s ulicí Zborovskou jednosměrná ve směru od radnice dolů. Zachována budou parkovací místa v tomto úseku. V ostatních úsecích bude platit zákaz zastavení a dojde také ke změnám ve značení hlavních a vedlejších silnic – jako hlavní bude stanoven vždy směr objížďky. Autobusová zastávka Kulturní dům ve směru k nádraží bude přemístěna ke křižovatce nám. Osvobození s ulicí Zborovskou. V opačném směru bude vedena objízdná trasa po ulicích Popkova a Na Zahrádkách. Zde bude v celé délce zachován obousměrný provoz a bude platit zákaz zastavení. Provoz v ulici Na Zahrádkách bude v úseku od ulice Popkova po komunikaci směrem ke kulturnímu domu jednosměrný ve směru k wellness centru. Autobusová zastávka Kulturní dům ve směru od nádraží bude přemístěna na ulici Na Zahrádkách.

Během třetí etapy udělá firma finální povrch

Třetí etapa prací bude společná pro celý rekonstruovaný úsek s výjimkou úseku od kruhového objezdu u wellness centra po křižovatku s ulicí U Stadionu, která bude finálně dokončena již v etapě I. Ve zbylém úseku bude při předchozích etapách položena pouze podkladní asfaltová vrstva. Finální vrstva bude z důvodu vyšší kvality a delší trvanlivosti položena jako jeden celek v celé délce rekonstruované vozovky. Objízdná trasa ve směru od wellness centra bude prodloužena po ulici Jungmannově až po ulici Sv. Čecha, kudy povede trasa zpět na ulici Legionářskou. Jednosměrný provoz v ulici Jungmannova bude prodloužen i v části od ulice Zborovská po ulici Sv. Čecha, parkování zůstane i zde zachováno. V opačném směru zůstane zachována původní objížďka. Třetí etapa bude trvat pouze několik dnů.

Informace půjdou do schránek

Veškeré informace budou formou letáků distribuovány společně s povolením ke vjezdu do uzavřené oblasti do všech poštovních schránek ve městě. Budou také, včetně případných aktuálních změn a doplňků zveřejňovány na webu města Kuřimi a facebookových stránek města Kuřim. Práce by měly začít na počátku července a trvat do konce listopadu letošního roku. Stavbu provádí společnost Eurovia. Dodržování dopravních značení, zvláště zákazu vjezdu do uzavřené oblasti mimo povolení MěÚ Kuřim, bude pravidelně kontrolováno jak Policií ČR, tak Městskou policí Kuřim. Upozorňujeme rovněž, že běžně vydané povolenky jsou platné pouze pro vozidla do 3,5 tuny. Pro vozidla nad 3,5 tuny budou vydávána speciální povolení, o která je možno žádat rovněž na odboru dopravy MěÚ Kuřim. Dopředu se omlouváme za způsobené komplikace a děkujeme za trpělivost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…