Letec, který inspiroval tvůrce Tmavomodrého světa, zavítal do Liberce

16.06.2014 19:47

Petera Artona, bývalého letce RAF, jehož životní příběh posloužil tvůrcům filmu Tmavomodrý svět jako předloha k vytvoření jedné z hlavních postav, hostila v pondělí 16. června historická radnice.

Letec, který inspiroval tvůrce Tmavomodrého světa, zavítal do Liberce
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

O svých zážitcích z fronty a osudu, plném nečekaných zvratů, si Peter Arton popovídal s primátorkou Martinou Rosenbergovou a jejími náměstky Jiřím Šolcem a Kamilem Janem Svobodou.

Peter Arton je dnes občanem Státu Izrael. Do města pod Ještědem jej pozvala při příležitosti jeho návštěvy České republiky zdejší Židovská obec, která také připravila s ním besedu v místní synagoze. Za Židovskou obec Liberec se setkání na radnici s legendárním letcem zúčastnil její předseda Michal Hron.

„Těší mne, že jsme mohli přivítat na radnici tak významnou osobnost, bývalého letce z druhé světové války. Prožil neuvěřitelně pestrý život,“ poznamenala primátorka města Martina Rosenbergová. Náměstci Jiří Šolc a Kamil Jan Svoboda popřáli Peteru Artonovi, aby si vyšetřil při své návštěvě dost času k poznání města.

Peter Arton se narodil v roce 1922 v polské Varšavě v německy mluvící židovské rodině. V roce 1925 se jeho rodina odstěhovala do severočeských Teplic, kde vychodil obecní školu. Po jejím absolvování začal studovat na českém gymnáziu v Duchcově. V roce 1939 překročili Artonovi ilegálně hranice s Polskem, odkud měli dál pokračovat na svém útěku před Hitlerem do Velké Británie. Protože ale Británie celou rodinu na své území nepustila, odjel budoucí letec v prosinci roku 1940 Transsibiřskou magistrálou do Vladivostoku a v únoru 1941 odplul lodí do Japonska, kde vystudoval Canadian Academy College a v Šanghaji vstoupil do armády. Lodí se kolem Afriky přepravil do Velké Británie, tam vstoupil v roce 1942 do letectva a stal se navigátorem Liberátoru u 311. bombardovací perutě.

Jako navigátor bombardéru Liberátor podnikl Peter Arton 49 operačních letů, zúčastnil se například honu na ponorky v Biskajském zálivu. Jak přiznal bývalý letec během setkání na radnici, dnes je s odstupem času rád, že bombardovali jenom ponorky. „Když je válka, na oběti nikdo nemyslí. Dnes jsem ale rád, že jsme nebombardovali domy, byty, ženy a děti, civilní obyvatelstvo,“ řekl muž, který se stále dokáže domluvit v českém jazyce.

Po skončení války se vrátil do tehdejšího Československa. Na čas se ocitnul i v Liberci, kde se učil ve škole leteckých mechaniků. Ještě před komunistickým převratem v únoru 1948 se ale rozhodl Československo opět opustit, protože mu hrozilo v rámci armády převelení na nižší pozici. Odešel do Velké Británie, kde byl pro podezření, že je komunistickým špionem, zatčen a dva roky strávil ve vězení. V roce 1954 se natrvalo přestěhoval do Izraele. V roce 2006 obdržel v Izraeli od českého velvyslance pamětní medaili. Ve snímku Tm

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …