Liberec: Delegace z rumunské Rešice si odváží vidinu slibné spolupráce

21.04.2014 6:31

K oboustranné spokojenosti se v krajském městě uskutečnilo hned několik vzájemných setkání rumunské delegace z osmdesátitisícového města Rešice a rumunské velvyslankyně J. E. Daniely Gitman s členy vedení statutárního města Liberec. Výsledkem několika vzájemných jednání, která vyvrcholila ve čtvrtek 17. dubna oficiální návštěvou liberecké radnice, je oboustranná otevřenost k širší spolupráci.

Liberec: Delegace z rumunské Rešice si odváží vidinu slibné spolupráce
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Velvyslankyně Rumunska v Praze J. E. Daniela Gitman v úvodu setkání poděkovala primátorce Martině Rosenbergové za možnost navštívit město, které doposud znala jen z internetu. „Poděkování v tomto případě nemíním jako kompliment, ale jako skutečnost, že naše delegace byla s návštěvou Liberce a jednotlivými setkáními nesmírně spokojená. A to nejen co se týče navázání kontaktů a spolupráce. Při těchto jednáních jde vždy také o chemii mezi lidmi a tady se jasně ukázalo, že rozhodně bude možné dát vzniknout něčemu novému a smysluplnému,“ konstatovala velvyslankyně.

Obrázek hodný vrytí do paměti si o Liberci udělal i primátor rumunské Rešice Mihai Stepanescu. „Poté, co jsme s kolegy město několikrát projeli, musím říct, že je z něj vidět i cítit historická tradice, která mu spolu se zasazením do přírodního rámce hor dává zvláštní kouzlo. Doufám, že po setkání tady v Liberci a pak u nás v Rešici převezmeme jedni od druhých inspiraci k další práci,“ uvedl primátor Rešice.

Z konkrétních témat se rumunská delegace zajímala jak o ekonomiku, tak například o to, jak Liberec podporuje turistický ruch. „V tomto případě jsme zmínili využívání evropských dotací na projekty, které turistický ruch jednoznačně podporují, jako byla rekonstrukce bývalých městských lázní na galerii Lázně, právě probíhající stavba nového vchodu do zoologické zahrady nebo národní unikát, kterým bude pavilon leknínů v botanické zahradě,“ uvedla primátorka Liberce Martina Rosenbergová, která se na rumunské straně zajímala mj. o unikátní muzeum lokomotiv, vyráběných právě v Rešici.

Zřejmě nejvíc se rumunská delegace ptala na nedávno podepsaný Pakt zaměstnanosti Libereckého kraje, který má s výhledem na dalších 10 let při systematické spolupráci státu, Libereckého kraje, statutárního města Liberec, Úřadu práce a Technické univerzity v Liberci vytvářet v regionu lepší podmínky pro zaměstnance i zaměstnavatele v technických oborech. Pakt zaměstnanosti rumunské delegaci osvětlil náměstek primátorky Jiří Šolc, který je sám iniciátorem dílčího projektu podpory technického vzdělávání na libereckých základních školách pod Komenského heslem Škola hrou.

Náměstek primátorky Jiří Šolc pak na závěr připomněl, jak významné je navazování vztahů v rámci sjednocené Evropy. „Žijeme v jednom regionu, už nás nerozdělují hranice, neexistují žádné bariéry a každé další poznání, jak budují prosperitu jinde, je obohacující. Vzájemná spolupráce může být pro obě strany jedině ku prospěchu,“ uvedl Jiří Šolc.

VE ZKRATCE O MĚSTĚ REŠICE:

Rešice (rumunsky Re?i?a) je město v Rumunském Banátu a hlavní město župy Cara?-Severin. Město bylo založeno za dob Rakouské monarchie v 18. století, přičemž první zmínka o něm se datuje už k roku 1673. K jeho tradici patří těžký průmysl – výroba oceli a jiných kovů, chemikálií a strojů. Název města má slovanský původ - pochází z výrazu pro řeku. Největší zajímavostí města je velké muzeum lokomotiv vyrobených právě zde. Rešice má aktuálně cca 83 000 obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …