Liberec: Malá výstavní síň rozšiřuje zorné pole

18.02.2019 10:51

Malá výstavní síň zve na další zajímavou výstavu. Od pátku představuje kinetické malby Jakuba Roztočila a objekty Magdalény Roztočilové. Společná výstava manželského páru potrvá v městské galerii do 24. března.

Liberec: Malá výstavní síň rozšiřuje zorné pole
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Za město Liberec, které výstavu nazvanou Zorné pole pořádá, se vernisáže zúčastnil náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

„Úvodní letošní výstava v Malé výstavní síni je znovu velmi atraktivním průhledem do světa moderního umění. Jakub a Magdaléna Roztočilovi jsou navíc prvním manželským párem, který v galerii souběžně vystavuje část svého díla. Tím MVS vlastně podrobujeme dalšímu z mnoha experimentů, co všechno tento malý prostor ještě snese. A příznivcům umění zároveň vzkazujeme: očekávejte, že každá letošní výstava bude naprosto originální,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr.

Jakub Roztočil pochází z Turnova a je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze, ateliéru Monumentální tvorby profesora Aleše Veselého. Zajímavostí je, že jeho díla vznikají nanášením vrstvy barev na rotující plátna autorsky sestrojeným mechanismem. Kinetické soukolí v závislosti na hudebním rytmu generuje takzvanou vizuální syntézu, tedy grafický zápis harmonizovaného vztahu různě prolínajících se vibrací.

Volný vstup je možné využít každý čtvrtek

„Jedná se o jakýsi kladkostroj, na kterém je horizontálně upevněno otáčející se plátno. Nad tím osciluje rameno, na kterém jsou hadičky, z nichž kape zředěná akrylová barva,“ vysvětlila kurátorka výstavy Jitka Mrázková. „Autor se pokouší svým dílem evokovat pocit pátrání po základních elementárních otázkách souvisejících se smyslem naší existence v nám daném časoprostoru,“ doplnila.

Magdaléna Roztočilová prošla studiem malby a sochy rovněž na AVU pod vedením Jaroslava Róny. Je zakládající členkou studia Prám, v němž se věnuje vlastní volné tvorbě a realizuje sochařské zakázky. Tematicky se ve své tvorbě zabývá především ztvárněním člověka a reprezentací jeho myšlenkových procesů ve formě fyzického těla. Zásadní je pro ni nejen tvar a hmota, ale i barva a materiál.

Malá výstavní síň sídlí na náměstí Dr. E. Beneše 2/10 a pro návštěvníky je otevřena každý den mimo pondělí. Základní vstupné činí 20 korun, snížené polovinu (senioři nad 60 let, děti od 6 do 15 let, zdravotně postižení) a školní skupiny mají vstup zdarma. Volný vstup je možné využít také každý čtvrtek a při zakoupení jakékoli prohlídky realizované Městským informačním centrem Liberec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Slavnostní nástup k 30. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení

19:27 Žatec: Slavnostní nástup k 30. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení

4. brigáda rychlého nasazení byla založena 1. července 1994 jako reakce na potřebu moderní a efektiv…