Liberec: Ministryně přijede diskutovat o novele školského zákona

28.11.2015 17:59

O chystané novele školského zákona přijede v pondělí 30. listopadu na libereckou radnici diskutovat ministryně školství Kateřina Valachová.

Liberec: Ministryně přijede diskutovat o novele školského zákona
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Ministryně dorazí na pozvání náměstka primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivana Langra, s nímž budou řešit především otázku plánovaných spádových obvodů mateřských škol. Statutární město Liberec již několik týdnů úmysl zřizovat spádové obvody kritizuje, protože povede k destrukci rodinných školek.

„Především si velmi vážím toho, že paní ministryně přijala mé pozvání, přestože ví, že jsem vládní návrh novely školského zákona podrobil velké kritice. Spádové obvody v předškolním vzdělávání jsou totiž naprosto zbytečné, destruují naše rodinné školky a znemožní rodičům, aby si mohli pro své děti vybrat školku dle svého uvážení. Co je ale nejpodstatnější, současné znění novely zákona bude znamenat nucenou reorganizaci sítě našich MŠ, protože ve stávajícím uspořádání 31 školek není realizovatelný,“ vysvětlil náměstek Langr.

Spádové obvody u mateřských škol mají vzniknout analogicky ke spádům u škol základních, kde ale plní úplně jinou funkci. V případě základního školství totiž hraje aspekt blízké lokality velkou roli, protože školáci míří do a ze školy sami, což ale u mateřských škol nefunguje. „U mateřinek je lokálnost jen minoritním faktorem, rodiče často volí školky dle blízkosti svého zaměstnání, atraktivního školního vzdělávacího plánu či dle jejich rodinného zaměření. Spádové obvody ale toto všechno zmaří,“ uvedl náměstek Langr.

Statutární město Liberec zřizuje 31 mateřských škol a muselo by v případě schválení novely zákona vymezit stejný počet spádových obvodů. To ale není reálné. „V Liberci existují nejméně čtyři kritická místa, kde jsou školky usazeny na velmi malém prostoru. Více polovina našich MŠ je navíc malá, takže i obvody by musely být malé a tedy v mnoha směrech nefunkční,“ dodal Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…