Liberec: Nové výsadby v centru města, které udělají na jaře radost

17.11.2017 11:41

V rámci měsíce října a listopadu byly odborem ekologie a veřejného prostoru osázeny další části městských ploch keřovými či trvalkovými výsadbami.

Liberec: Nové výsadby v centru města, které udělají na jaře radost
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Pozorný divák již zcela jistě zaregistroval novou výsadbu trvalek a podzimně do červena vybarvených dřišťálů na ul. Fügnerova, a to v těsném sousedství terminálu MHD. Nejen, že tyto výsadby zkrášlí doposud jen travnaté plochy pod lipami, ale také by měly zamezit zkracování si cesty přes trávník, který tak lidé ničí. Další výsadbou, kterou se povedlo v těchto podzimních měsících v rámci náhradních výsadeb zrealizovat, je řada stálezelených bobkovišní, které nahradily již přestárlé tisy, a budou tak oddělovat chodník od frekventované komunikace Jablonecká. Pod střední zdravotní školou v ul. Mistrovský vrch byly vysazeny růže svrasklé, které by tento zapomenutý kout měly napřesrok oživit fialovými květy. Jsme také rádi, že se podařila osázet ulice Palachova, kde dle původní dokumentace měl být po obou stranách zbudován pouze široký chodník. Na základě dohody mezi DPMLJ a odborem ekologie a veřejného prostoru byla projektová dokumentace přepracována tak, že se zde daly vysadit růže, levandule, šalvěje a např. i žlutě kvetoucí svatolíny. V neposlední řadě se povedlo, tak jako v předešlém roce, i nyní na podzim strojově vysázet další cibuloviny, kdy oproti loňskému roku byly narcisy, tulipány a krokusy doplněny ještě o modřence a ladoňky. Jedná se o výsadbu sázecími stroji, které byly vyvinuty speciálně pro použití ve veřejných prostranstvích. Tato strojová technologie výsadby cibulovin je používána nejenom v Holandsku, které je známé svými rozkvetlými plochami zeleně, ale po celé Evropě. Sázecími stoji lze osadit místo plošně, či v souvislém pruhu. Pro tuto mechanizovanou výsadbu jsou navrženy speciální kombinace různých odrůd a kultivarů cibulovin tak, aby byl vybrán kvalitní materiál, který kvete kontinuálně s důrazem na prodloužení doby kvetení, a to na co možná nejvyšší míru. Proto se používají zároveň v určitém poměru cibule ranně a pozdně rašící. Oproti ruční výsadbě je stroji do země zapracováno několik desítek cibulí na m2 samozřejmě v závislosti na požadovaném druhu. Také oproti ruční výsadbě je zde značná úspora finanční a časová, kdy sázecí stroj je schopen vysadit během 3-4 hod cca 40 000 – 50 000 ks cibulí.

Výsadba probíhá na travnatých plochách, kde sázecí stroj naruší a opatrně nadzvedne travní drn, pod který uloží v požadovaném počtu cibule. Následně je travnatý drn strojem přitlačen opět na zem a překryje tak samotnou výsadbu, aniž by byl travní drn jakkoli porušen. Následná údržba takto vysazených kvetoucích cibulovin je prakticky nulová. Po odkvětu a zatáhnutí cibulí (dle jednotlivých druhů - cca konec května, začátek června) je nutné pouze pokosení travního porostu, které se stejně na plochách provádí, ba naopak se jedna až dvě seče uspoří. Doba kvetení u vysazených cibulovin je v závislosti na zvoleném druhu (na rozdíl např. od letniček, které jsou vysazeny pouze pro jednu sezónu) cca 5-10 let. Některé druhy následně přirozeně ubývají (např. tulipány) a některé se naopak přirozeně množí a rozrůstají (narcisy, krokusy, ladoňky, modřence atd.). Doufáme, že všechny výsadby ať už to jsou cibuloviny či trvalkové záhony liberečany v příštím roce svými květy potěší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.