Liberec: Dny GIS otevírají dveře chytrým mapám a geografii

13.11.2017 12:17

Zveme vás na letošní Dny geografických informačních systémů, které se uskuteční 14. - 16. listopadu v prostorách budovy G Technické univerzity v Liberci.

Liberec: Dny GIS otevírají dveře chytrým mapám a geografii
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Dny GIS jsou přehlídkou desítek a stovek map, které ukazují nejrůznější aspekty krajiny kolem nás, regionů a měst, ve kterých žijeme. Akce je zajímavá pro návštěvníky jakéhokoliv věku a odbornosti. Mezi její zajímavosti budou patřit obří podlahové mapy Česka a území od Liberce po Jablonec nad Nisou. Při procházce po našich mapách se budete cítit jako v letadle.

Chybět nebudou trojrozměrné exponáty. Tím nejzajímavějším bude model části Jizerských hor na staré turistické mapě z počátku 20. století. Na příkladu dalších modelů budou ukazovány některé principy územního plánování a fungování krajiny včetně změn v krajině, prostřednictvím starých a nových map.

Nejen moderní mapy v tabletech, telefonech a počítačích, ale i staré mapy na papíře umíme zkoumat digitálně s využitím GIS. O tom bude jedinečná přednáška „Staré mapy a nové technologie“ určená pro nejširší veřejnost. Konat se bude v pondělí 13. listopadu 2017 od 18 hod. v Knihkupectví Fryč.

Známkou unikátnosti akce je spolupráce desítek institucí

Celá akce Dnů GIS je spojena s jedinečnou atmosférou prostoupenou mapami a geografií. Školní kolektivy se k účasti hlásí předem, jednotlivci a veřejnost nás může navštívit kdykoliv. Využijte krásné příležitosti pohovořit s experty, kteří tvoří, používají a milují mapy. Budete překvapení, jak zajímavou práci mají a kde všude se s nimi můžete setkat. Další informace na www.dnygis.cz.

Akce GIS Day byla ve světě poprvé uspořádána v roce 1999. V Liberci se s Dny GIS, jak akci u nás nazýváme, veřejnost setkává již od roku 2000. Za tu dobu ji navštívily tisíce žáků základních a středních škol ze všech částí Libereckého kraje. Hlavním úkolem akce totiž je a zůstává představovat geografii jako obor důležitý, chytrý a zábavný nejen pro osobní život a chvíle volna a odpočinku, ale i pro profesní dráhu odborníků napříč velikého množství oborů hospodářství.

Dny GIS v Liberci si za šestnáct let jejich existence vypracovaly renomé akce s vysokou vzdělávací hodnotou, kterou oceňují pedagogové základních a středních škol. Známkou unikátnosti akce v celosvětovém měřítku pak je spolupráce desítek institucí, které geografické informační systémy a geografii používají pro tvorbu prostorových databází, analýzy dat a tvorbu map.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…