Liberec: Prostor před radnicí zdobí Klíčová socha

12.09.2011 13:24

V pátek 9. září 2011 proběhlo na náměstí Dr. E. Beneše odhalení Klíčové sochy, která vystřídala dřevěné kočičky a která bude prostor před radnicí zdobit až do listopadu letošního roku.

Liberec: Prostor před radnicí zdobí Klíčová socha
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Za Statutární město Liberec se slavnostního aktu zúčastnil náměstek primátorky pro ekonomiku a systémovou integraci, Bc. Jiří Šolc.

Autorem Klíčové sochy je Jiří David, který patří k našim předním umělcům a který u nás i v zahraničí vzbudil velký ohlas díly jako Srdce nad Pražským hradem či Záře nad Rudolfinem. Klíčová socha má podobu slova „Revoluce", je vysoká sedm metrů, váží přes 1 tunu, její podstavec pak 8 tun, je na ní použito přes 85.000 klíčů nejrůznějších tvarů. Její podoba představuje osobní polemiku Jiřího Davida s politickým a společenským vývojem v České republice za uplynulých dvacet let od sametové revoluce. Klíčová socha byla odhalena 9. března 2010 v Praze na náměstí Franze Kafky, zde stála do 26. září 2010. Po nezbytných opravách začala putovat po městech České republiky. Nyní je dočasně umístěna právě v Liberci. Instalaci Klíčové sochy v Liberci zajišťuje obecně prospěšná společnost Spacium.

Více o Liberci ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

10:23 Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

Statutární město Zlín realizovalo za poslední období řadu nepopulárních ekonomických kroků, které za…