Liberec: Radní odklepli zřízení Dotačního fondu. Zjednoduší systém rozdělování dotací

24.11.2015 17:15

S novým přehlednějším systémem účelových fondů přichází město Liberec. Rada města rozhodla o zřízení jednotného Dotačního fondu, který pod sebe začlení všech osm stávajících fondů.

Liberec: Radní odklepli zřízení Dotačního fondu. Zjednoduší systém rozdělování dotací
Foto: wikipedia
Popisek: Severočeské muzeum v Liberci.

Zřízení fondu musí ještě odsouhlasit zastupitelstvo města. Smyslem tohoto kroku je co nejvíce zjednodušit celý proces pro žadatele, více podpořit projekty, které řeší prioritní potřeby města a také zmenšit nepoměr v objemu peněz v jednotlivých fondech.

„Cílem je celý proces pro žadatele zjednodušit, došlo proto ke zjednodušení formulářů, žadatelé už nebudou muset například kopírovat všechny doklady jako doposud, ale bude stačit přehledné vyúčtování. Novinkou je také zavedení přehledných pravidel pro bodování jednotlivých projektů. Pokud zastupitelstvo tento návrh schválí, první výzvy na předkládání projektů by měly být schváleny již v lednu 2016. Na rok 2017 počítáme s vyhlášením výzev již na podzim tak, aby neziskové organizace už na začátku každého roku věděly, zda byl projekt podpořen, a aby peníze získaly nejpozději v únoru a nikoliv až v polovině roku, jak tomu bylo doposud,“ uvedl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Dotační fond bude zahrnovat sedm dílčích fondů a jejich programy. Některé původní názvy zůstanou. Dotační fond bude zahrnovat tyto dílčí fondy:

- Ekofond – 2 mil. Kč
- Fond vzdělávání - 2 mil. Kč
- Fond zdraví a prevence - 2 mil. Kč
- Fond kultury a cestovního ruchu - 2 mil. Kč
- Sportovní fond - 10 mil. Kč
- Fond rozvojové spolupráce - 1,5 mil. Kč
- Rezervní fond - 0,5 mil. Kč

Programy v jednotlivých dílčích fondech budou zaměřeny na širokou oblast podpory. Například z Fondu kultury a cestovního ruchu bude možné žádat o finanční podporu na živou kulturu v centru města, kulturní projekty v Liberci, na publikace nebo na propagaci Liberce jako turistické destinace. U Sportovního fondu nadále zůstane rozdělení na podporu sportu dětí a mládeže a na veřejné akce. Fond zdraví se spojí s Fondem prevence a nabídne například programy pro prevenci civilizačních chorob, podporu zdravého životního stylu, prevenci sociálně patologických jevů, sociálního vyloučení nebo prevenci kriminality a bezpečnost dopravy. V Ekofondu vzniká nový program na podporu péče o veřejnou zeleň. Nově vzniklý Rezervní fond počítá i s možností podpořit mimořádné žádosti o dotaci, případně by mohl posílit některý z dílčích fondů.

Do přípravy zřízení Dotačního fondu se v rámci pracovní skupiny zapojovali během letošního roku i zástupci opozice, je tedy předpoklad, že bude schválen na zastupitelstvu nejen hlasy koaličních zastupitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.