Liberec: Rodiče dali přednost staronové školce

02.04.2012 17:31

Rekonstrukce liberecké mateřské školy ve Věkově ulici, jejíž havarijní technický stav se řeší již několik let, je zase o krok blíž ke své realizaci.

Liberec: Rodiče dali přednost staronové školce
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Radní na svém druhém mimořádném zasedání letošního roku, které proběhlo v úterý 27. března 2012, odsouhlasili záměr vystavět na původních základech novou, moderní montovanou školku. Děti by se v ní mohly podle časového harmonogramu zabydlet již v září letošního roku. Kapacita se díky přestavbě navýší o 14 míst na celkových 84.

Rozhodnutí o rekonstrukci předcházelo několik jednání náměstka Svobody se zástupci občanského sdružení Ruprechtice Dětem, s rodiči, jejichž děti mateřskou školu navštěvují, vedením školky a úředníky školského odboru. Zájem o budoucí osud přivedl některé z rodičů na Den otevřených dveří primátorky Bc. Martiny Rosenbergové, která pro ně přichystala i informativní schůzku v prostorách radnice. Z té vyplynulo, že rodiče mají zájem také o informace k variantě, kterou plánovalo vedení Statutárního města Liberec v minulosti, a to k výstavbě zcela nové školky na pozemku o pár set metrů dál, jenž dlouhodobě využívá ruprechtická základní škola.

„Na základě výsledku jednání s rodiči jsme uspořádali společné výjezdné zasedání s náměstky, radním Davidem Václavíkem, který je zároveň místopředsedou školského výboru, a úředníky Magistrátu města Liberec, kteří se na řešení situace havarijního stavu školky podílejí. Na místě jsme na přání rodičů diskutovali i o možnosti výstavby zcela nové školky a urychleně jsme začali prověřovat možnosti,“ říká liberecká primátorka.

Ve čtvrtek 22. března pak proběhlo zasedání školského výboru SML v prostorách ruprechtické základní školy. Rodičům byly představeny dvě varianty, včetně časového harmonogramu prací, předběžných nákladů, eventuálních komplikací možných při územním řízení, výhody a nevýhody obou variant. Zasedání pak bylo zakončeno hlasováním rodičů, z nichž většina se vyslovila pro původní návrh přestavby stávající školky.

„Jsem ráda, že jsme nakonec s rodiči dospěli ke shodě. Obavy rodičů mi nebyly lhostejné a doufám, že celá realizace výstavby nakonec přispěje k oboustranné spokojenosti,“ doplnila Martina Rosenbergová.

Výsledkem jednání a prověřování bude mateřská škola pro 84 dětí se zastavěnou plochou zhruba 500m2. Náklady výstavby, které se budou dle odhadu pohybovat okolo 25 milionů, částečně pokryjí finanční prostředky z prodeje staré vily, která je v současné době součástí školky. Na přání rodičů se ke kontejnerové školce ponechá i větší zahrada, než se původně plánovalo, takže děti budou mít k dispozici 2 916 m2, což znamená 34 m2 prostoru na dítě, přičemž zákonná norma nařizuje 4 m2/ dítě.

„Za úspěch považuji nejen konzensus města s rodiči ve výběru řešení, ale také shodu ve vybudování plnohodnotného kuchyňského zařízení, které zaručí dětem denně čerstvý oběd a občerstvení“, doplňuje náměstek pro školství.

V původním projektu se uvažovalo o možném dovozu jídel, především z důvodu úspory, nakonec bude v projektu zahrnuta vývařovna, do které se přesune část kuchyňského zařízení ze stávající kuchyně ve vile.

Zastupitelstvo Statutárního města Liberec na svém jednání ve čtvrtek 29. března 2012 způsob financování rekonstrukce a dostavby MŠ Čtyřlístek ve Věkově ulici schválilo, projekt bude hrazen dodavatelským úvěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …