Liberec: Vlajka Tibetu zavlaje před radnicí i letos

28.02.2015 15:22

Statutární město Liberec se na základě rozhodnutí zastupitelů i v letošním roce připojí ke stovkám dalších českých měst a obcí, které vyvěšením tibetské vlajky upozorní na desítky let trvající porušování lidských práv v této zemi. Liberečtí zastupitelé o vyvěšení tibetské vlajky hlasovali poprvé v historii, v minulých letech o něm rozhodovalo vedení města.

Liberec: Vlajka Tibetu zavlaje před radnicí i letos
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Vlajka Tibetu zavlaje před libereckou radnicí a na všech dalších místech 10. března, tedy v den 56. výročí krvavě potlačeného povstání Tibeťanů proti okupaci Čínskou lidovou republikou.

Proti vyvěšení tibetské vlajky hlasoval kromě jiných i primátor Tibor Batthyány, který tento krok kritizoval již dříve, a to s vysvětlením, že město by v těchto případech mělo zůstat neutrální. „Stojím si za názorem, že obdobné způsoby vyjadřování postoje k mezinárodním nebo filozofickým tématům nepřísluší radnici, která reprezentuje více než sto tisíc občanů a tím i mnoho různých názorů. V tomto případě navíc nejde o vyjádření či nevyjádření solidarity s Tibetem, ale o otázku vhodnosti, oprávněnosti a kompetentnosti zástupců města k hodnocení jakékoli situace kdekoli ve světě,“ komentoval primátor Tibor Batthyány.

Za sebe proto navrhl hmatatelnější způsob pomoci a vyzval zastupitele k finanční podpoře projektu Škola ProTibet, zajišťovanému obecně prospěšnou společností MOST. Sám jej podpořil částkou 2000 Kč. „Je totiž mnohem smysluplnější podpořit konkrétní projekt, než učinit prázdné gesto v podobě vyvěšení vlajky, které samo o sobě nic nezmění. A protože za velký problém současného Tibetu považuji mj. to, že většina tibetských dětí nemá možnost učit se ve svém rodném jazyce, rozhodl jsem se pro projekt, který se právě toto snaží napravit,“ vyjádřil se primátor.

A jeho výzva, která během čtvrtečního zasedání kolovala mezi zastupiteli, se setkala s velkým úspěchem. Na konto obecně prospěšné společnosti MOST, která projekt na podporu tibetských dětí zajišťuje, poputuje bezmála 12000 Kč. Po pěti tisících korunách přispěly zastupitelské kluby ANO a Změny pro Liberec, jeden tisíc korun přispěl zastupitelský klub ODS a po pěti stech korunách pak zastupitelské kluby Starostů pro Liberecký kraj a TOP09. Zastupitelé za ČSSD a KSČM na výzvu primátora nezareagovali.

Posláním obecně prospěšné společnosti MOST je od roku 2004 podpora vzdělanosti a zlepšování životních podmínek tibetských dětí, buddhistických mnichů, nomádů, tibetských uprchlíků i starých lidí. Díky MOSTu byla například založena šicí dílna, která zaměstnává Tibeťany v exilu. Společnost se také zabývá rozvojovou a humanitární pomocí v indických Himalájích a Tibetu, podporuje místní školy a řemeslné tradice. Pro českou veřejnost pak pořádá pravidelné kulturně vzdělávací akce, např. každoroční Festival ProTibet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…