Liberec bude tento týden prožívat Pocity z popela

18.05.2015 9:15

Ojedinělý přehled vlastní liberecké alternativní kultury, umění a občanských aktivit, které doplní festival nezávislých slovenských filmů, budou mít možnost Liberečané i přespolní shlédnout v tomto týdnu od 20.-24.5. na různých místech v Liberci, nejvíce ovšem v prostorách nejstaršího libereckého biografu, v kině Varšava. Jedná se o zcela nekomerční, aktivistický festival se sociálním přesahem.

Liberec bude tento týden prožívat Pocity z popela
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Druhá strana náměstí s Ještědem v pozadí

Festival Pocity Zpopela začne ve středu 20. května, kdy se v kině  Varšavě promítnou dva slovenské filmy Osadné, reflektující život slovenské samosprávy pohledem nejdéle sloužícího slovenského starosty a film Comeback, který pojednává o strastiplné cestě odsouzených z nejtěžšího slovenského žaláře mezi většinovou společnost. Mezi oběma filmy se v rámci přednášky představí liberečtí aktivisté z občanského sdružení Šance zvířatům, o.s.

Ve čtvrtek se v libereckém pivním baru Azyl odehrají festivalové koncerty libereckých kapel Fasteratu a Cafone, doplněné maďarskými Crippled Fox. V sobotu 23. května bude program pokračovat opět v kině Varšava. Návštěvníci se mohou těšit na snímky Vrbovský veter a Prvý slovenský horor. V sobotu proběhne ve Varšavě řada workshopů a seminářů, příchozí se například od libereckých výtvarníků budou moci naučit, jak se vytváří komix.

Společenským tématem sobotního dne bude chudoba a sociální vyloučení. Liberecká aktivita Food not bombs připravila přednášku etnoložky Jany Jetmarové, která vyučuje na univerzitách v Liberci a v Pardubicích na téma „Sociální vyloučení“ – Návštěvníci se tak budou moci zamyslet na otázkami, co je to sociální vyloučení? Proč vzniká a jak se projevuje? Je univerzálním jevem, nebo je vázáno na konkrétní historické, ekonomické, politické a  sociokulturní kontexty? Existuje něco, co spojuje všechny vyloučené? A mohou si vyloučení za svoji situaci sami?

Večer uzavře párty v kině Varšava, kde se o hudební doprovod postarají liberečtí Kittchen, Coallive, Noname a Experimental Cabaret DJs.

Festival uzavře hromadná veganská večeře v neděli v pivním baru Azyl. Na programu budou další slovenské snímky, tentokrát animované. Jedná se o výběr nejlepších snímků sedmého ročníku mezinárodního festivalu animovaných filmů pořádaného na Slovensku Fest Anča.

Festival Pocity Zpopela vznikl spojením libereckého festivalu Zpopela, který již v minulosti prezentoval současné liberecké umění, nezávislou kulturu a občanský aktivismus. K němu se přidali lidé z občanského združení PO.City ze Slovenska, kteří ve svém rodném Prešově organizují festival nezávislých slovenských filmů POCITY FILM FESTIVAL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…