Liberec chce zlepšit stav městských lesů

03.09.2017 6:33

Úterní rada schválila projektový záměr na revitalizaci vybraných lokalit lesů ve správě příspěvkové organizace Městské lesy Liberec. V rámci projektu bude provedena rekonstrukce smrkových monokultur na les, s přírodě bližší dřevinnou skladbou.

Liberec chce zlepšit stav městských lesů
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Do městských lesů tak budou vysazeny desítky tisíc nových sazenic buku, javoru, jedle, ale i dalších dřevin. Cílem revitalizace vybraných porostů městských lesů je zlepšit jejich ekologickou stabilitu. V několika minulých letech muselo město bojovat s přemnoženým kůrovcem, kterému pomohly v rozmnožování teplejší roky.

Revitalizace lesních porostů spočívá v prořezávkách a probírkách smrkových porostů, dosadbě a podsadbě sazenicemi listnáčů a jedle a také v budování oplocenek, které výsadby ochrání před okusem od zvěře. Pravděpodobnost získání je dotace je vysoká, vzhledem k tomu, že Státní fond životního prostředí u tohoto typu projektů zatím eviduje nižší počet žádostí. Dotaci je možné získat až do výše 75% celkových nákladů projektu.

„Tato dotace nám pomůže nejen zlepšit stav městských lesů tak, aby byly pestřejší a odolnější, ale do budoucna by také měla omezit náklady na pěstování a ochranu lesa. Přírodě blízký les s citlivě prováděnou těžbou se obnovuje sám, a pokud je smíšený z více druhů dřevin, snižuje se i riziko napadení kůrovcem. Je to ale soustavná práce na desítky let.“ řekl statutární náměstek Jan Korytář.

V první etapě proběhne revitalizace městských lesů v lokalitě pod Ještědem, s rozpočtem zhruba 2,5 mil. Kč, v dalších letech pak v lokalitách Vesec, Vratislavice nad Nisou, Lidové sady a případně také Radčice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín sjednotil výši úplaty za děti v městských mateřských školách

19:27 Zlín sjednotil výši úplaty za děti v městských mateřských školách

Statutární město Zlín stanovilo jednotné měsíční úplaty za pobyt dítěte v mateřských školách zřizova…