Liberec oficiálně zahájil mezinárodní architektonickou soutěž Papírák 2030

09.02.2022 9:15 | Tisková zpráva

Město Liberec dnes oficiálně zahájilo mezinárodní architektonickou soutěž na budoucí podobu Papírového náměstí. Formou takzvaného soutěžního dialogu organizátoři oslovili celkem 65 ateliérů. O vítězném návrhu rozhodne závislá a nezávislá porota letos v září.

Liberec oficiálně zahájil mezinárodní architektonickou soutěž Papírák 2030
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Vyhlášením soutěže město odstartovalo pomyslný závod pro desítky architektů a ateliérů, kteří po několika letech příprav dostávají jedinečnou příležitost v následujících měsících navrhnout, jak se má v Liberci do budoucna proměnit městská čtvrť známá jako tzv. „Papírák“.

„Podobně náročnou soutěž Liberec vypisuje po dlouhých 20 letech, a to rovnou na jeden z nejzajímavějších a zároveň nejtěžších úkolů ve městě – proměnu tzv. Papíráku. Přestože se v minulosti na toto území soustředilo už několik generací architektů, stále hledá svou budoucí podobu. Návrh nové čtvrti je skutečnou výzvou nejen pro účastníky soutěže, ale především pro samotné město. Výstupem by měla být celková představa rozvoje v podobě „masterplanu“. Na jeho základě pak vznikne podrobná Územní studie řešeného území a architektonicko-krajinářský návrh Městských teras. Ten pak bude rozpracován do podoby kompletní projektové dokumentace a následné realizace,“ říká primátor města Liberce Jaroslav Zámečník.

Podle šéfa Kanceláře architektury města (KAM) Liberce Jiřího Janďourka je dnes zahájený soutěžní dialog jednou z nejdůležitějších porevolučních rozvojových výzev a zároveň obrovskou příležitostí pro Liberec. A zároveň šancí, jak území Papírového náměstí proměnit v moderní čtvrť, která se stane reprezentativní ukázkou toho, jak lze podobné lokality v centru revitalizovat. Cílem je vytvořit území, které se integruje do života města a bude vyhledávanou adresou pro život, podnikání, zábavu i přemýšlení.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48688 lidí

„Jde o čtvrť, která se pro část obyvatel města stala místem zmaru, zatímco jiní v ní spatřují prostor úzce spjatý s cennou historií Liberce, nebo svobodný prostor, který má ohromný potenciál. Za mě je to ale především možnost, jak vyřešit budoucí podobu této lokality. Rádi bychom využili těchto potenciálů a rozvoj této jedinečné části města nasměrovali ke kulturně kreativní čtvrti, k principům uhlíkově neutrální čtvrti, a města krátkých vzdáleností. Nebude to jednoduché, protože to místo v sobě ukrývá mnoho otazníků a nevyřčených otázek. Kolegové architekti proto stojí před velkou výzvou, nicméně jsem přesvědčený, že se nám sejde řada skvělých návrhů,“ říká šéf KAM Liberec Jiří Janďourek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…