Liberecká radnice v sobotu na hodinu zhasne

25.03.2014 19:21

Statutární město Liberec se i letos připojí k celosvětové kampani Hodina Země. Podpoří ji tím, že v sobotu 29. března zhasne od 20.30 do 21.30 hodin nasvícení budovy historické radnice.

Liberecká radnice v sobotu na hodinu zhasne
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Město tímto symbolickým gestem dává najevo, že věnuje pozornost ochraně životního prostředí a klimatu. Do happeningu se mohou snadno zapojit také obyvatelé Liberce. Stačí, když v sobotu 29. března 2014 ve zmíněný čas zhasnou světla. Vlna tmy postupně oběhne celou planetu – začne na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa.

Loňský ročník kampaně proběhl za historicky nejvyšší účasti a enormní pozornosti médií. Hodiny Země se ve 150 zemích světa zúčastnilo na 7000 měst a obcí a stovky firem. Kampaň zasáhla životy více než 1,8 miliardy lidí. Na hodinu zhasly například i pyramidy v Gíze nebo Eiffelova věž v Paříži. V České republice se akce účastnilo 160 měst a obcí, 120 firem a tisíce jednotlivců. Do tmy se ponořila vedle liberecké radnice také pražská Staroměstská radnice a řada památek, mezi jinými i Pražský hrad, Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře nebo Karlův Most.

Hodina Země je největší celosvětový happening současnosti. První ročník se uskutečnil v roce 2007. Vznikl z naděje, že můžeme zlepšit svět, ve kterém žijeme. Je globální demonstrací snahy lidí po celém světě o šetrnější přístup k životnímu prostředí. Happening probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel, ať již veřejného osvětlení, nasvícení památky, štítu firmy, nebo vlastního obýváku. Tento jednoduchý, ale přitom viditelný čin – zhasnutí světla – je signálem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň si připomněla hrdiny odboje. Pomáhali také Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi

16:31 Plzeň si připomněla hrdiny odboje. Pomáhali také Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi

Představitelé města Plzně, radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková a radní pro ob…