Litoměřice: Provoz mamografu bude ukončen

20.03.2012 13:31

V Městské nemocnici v Litoměřicích nebude detašované screeningové mamografické pracoviště. Stane se tak i přes několikaměsíční snahu vedení nemocnice a dozorčí rady tento statut získat.

Litoměřice: Provoz mamografu bude ukončen
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Ministerstvo zdravotnictví na základě negativního stanoviska odborné komise pro screening nádorů prsu toto pracoviště zřídit nedoporučilo s odůvodněním, že zařazení nového centra není v souladu s doporučeným standardem pro poskytování screeningu karcinomu prsu, protože tento typ péče je v Ústeckém kraji plně dostupný. Vzhledem k tomu, že stejná komise loni nemocnici vyřadila ze seznamu akreditovaných pracovišť, nebude možné tento druh zdravotní péče v Litoměřicích nadále poskytovat..

„Velmi nás to mrzí. Pro zachování tohoto typu zdravotní služby jsme udělali maximum,“ konstatoval předseda dozorčí rady nemocnice a radní města Radek Lončák.

S ohledem na skutečnost, že nemocnice nemá v tuto chvíli smluvní ujednání se zdravotními pojišťovnami na poskytování zdravotních výkonů mamografického pracoviště, lze nabídnout zájemkyním o toto vyšetření pouze hrazenou službu. Výše úhrady je stanovena na úrovni hodnot režijních nákladů, které činí 350 korun. Snad i proto zájem žen o tato vyšetření v litoměřické nemocnici významně klesá. V důsledku toho vedení nemocnice zvažuje o ukončení této, byť z části hrazené, služby nejpozději do konce tohoto roku.

Ani nákup nového mamografu by situaci nevyřešil. Vedení nemocnice tak o této variantě přestalo uvažovat. „Šlo by o ekonomicky neefektivní krok. Přístroj v jednodušší verzi stojí zhruba čtyři miliony korun. Vložená investice by se při absenci smluvního vztahu se zdravotní pojišťovnou nemohla nijak zhotnotit,“ vysvětlil radní Lončák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…