Litomyšl: Kotelna hostí už potřinácté Mezinárodní festival outdoorových filmů

29.10.2023 16:29 | Tisková zpráva

Začátek listopadu bude již potřinácté patřit v Music Clubu Kotelna adrenalinovým, dobrodružným a sportovním filmům. Uskuteční se zde další ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů. Od neděle 5. do úterý 7. listopadu můžete zhlédnout 32 různě dlouhých soutěžních filmů.

Litomyšl: Kotelna hostí už potřinácté Mezinárodní festival outdoorových filmů
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Připomeňme, že festival má čtyři soutěžní kategorie: dobrodružný a extrémní sportovní film, horolezecký a horský film, dobrodružný vodní sportovní film a poslední kategorií je cestopisný film.

Z kategorie horský a horolezecký film můžeme diváky pozvat na několik zajímavých filmů. Pavol Barabáš se ve svém hodinovém dokumentu Horský vůdce zamýšlí nad tatranskými horskými vůdci, kteří pomáhají druhým plnit své touhy v nejvyšších slovenských horách již 150 let. Z Vysokých Tater je také film Nechtěný autoportrét Rastislava Hatiara, který přežil pád laviny, při němž jeho spolulezec zemřel. Po čase se na místo vrátil a vzpomíná.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17096 lidí

O lavinovém neštěstí a následném vyrovnávání s jeho následky je emotivní kanadský snímek To the hills & back. Do pákistánských velehor nás vezme parta francouzských přátel v dokumentu Air Karakoram. Pokusí se dostat do nejvyšších vrcholů pomocí paraglidingu a zároveň se snaží překonat světový rekord. Ve švýcarském snímku Cerro Torre climb & fly si rovněž horolezci-paraglidisté snaží ulehčit cestu z majestátní hory v Patagonii. 600 km through the icy desert je název dokumentu, v kterém nás polská polárnice vezme do světa ledu.

Milovníci potápění a vodního světa si také přijdou na své. Miroslav Náplava nabízí strhující příběh Pavla Grosse, akvanauta, vizionáře, vynálezce a konstruktéra ponorek, v dokumentu Akvanaut Pavel Gross. S Markétou Hanákovou se vydáme do Amazonie na nafukovací kanoi mezi piraně a s olympionikem Vavřincem Hradilkem splavíme Gangu. V rámci dobročinného projektu humanitární organizace Adra tak vznikl dokument Martina Vrbického Expedice Ganga: Vávrova výzva.

Dodejme, že projekce začínají v neděli 5. listopadu. V 16:00 začíná první filmový blok, další vždy v 18:00 a 20:00 hodin. Stejná dramaturgie nás čeká i v pondělí 6. a v úterý 7. listopadu. Festival pořádá Music Club Kotelna ve spolupráci s městem Litomyšl a finanční podporou města Litomyšl a Pardubického kraje.

Program a seznam filmů naleznete ZDE, další podrobnosti ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…