Litomyšl: Turistické centrum na náměstí již slouží veřejnosti

05.07.2017 14:48

Začátek léta přinesl obyvatelům Litomyšle i turistům novinku, která jim má usnadnit život. Od prvního července slouží veřejnosti nové turistické centrum umístěné v budově staré radnice na Smetanově náměstí. V centru lidé najdou služby, kterých v Litomyšli není dostatek.

Litomyšl: Turistické centrum na náměstí již slouží veřejnosti
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Jedná se například o úschovnu zavazadel a kol, sprchu, přebalovací pult, nové sociální zařízení a informační kiosek. Vstup je řešen bezbariérově, takže ho mohou využívat všichni občané. Centrum je ve strategicky významné lokalitě a bude návštěvníkům rovněž sloužit jako další informační uzel, v němž mohou zjistit otvírací doby kulturních institucí či odjezdy autobusů. „Výstavbou tohoto centra jsme odmazali další symbolický dluh vůči občanům. Rodiče se v něm mohou v klidu a čistotě postarat o malé děti, cyklisté si tam mohou odložit kola, případně se po náročném výletu osprchovat, turisté si mají kde odložit těžká zavazadla a v neposlední řadě je pozitivní, že máme v centru města nové bezbariérové toalety,“ prohlásil starosta Radomil Kašpar.

S výstavbou turistického centra se začalo v roce 2016. Opravy historicky cenné budovy  a pořízení nového vybavení stály dohromady 5, 6 milionu korun. V rámci původního projektu za 4,4 milionu se opravila budova, další prostředky se využily na nákup vybavení a rekonstrukci vnitřních prostor. Město Litomyšl získalo pro účely vybudování turistického centra na Smetanově náměstí dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj ČR ve výši dva miliony korun. Otevření centra se záměrně naplánovalo na začátek turistické sezony a město Litomyšl bude v nadcházejících týdnech od veřejnosti zjišťovat podněty týkající se připomínek veřejnosti a tipy lidí pro to, aby zařízení splnilo očekávání a požadavky obyvatel.

Radniční dvorek bude zařazen do letošního ročníku kulturního projektu Litomyšlské dvorky, který se bude konat v polovině září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…