Louny: Obnova hlavových řezů na dřevinách

29.01.2024 22:31 | Tisková zpráva

Odbor správy majetku města Loun informuje o realizaci obnovy hlavových řezů na dřevinách ve stromořadí v ul. Karlova, Č. Zemana a U Spravedlnosti, a to v průběhu měsíce ledna až března, dle vhodných klimatických podmínek.

Louny: Obnova hlavových řezů na dřevinách
Foto: archív autora
Popisek: Louny

Na základě podnětu od občanů byl od letošního roku zvolen šetrnější způsob ošetření, a to tak, že řez na „hlavu“ bude proveden ob jeden strom. Tím nedojde k odstranění listové plochy a zakrácení koruny stromů v ulici najednou během jednoho zásahu, ale bude rozložen do dvou let. Hlavovými řezy bude upraveno celkem 18 ks javorů a 11 ks lip.

Hlavové řezy, obvykle je na dřevinách prováděna kultivace každé tři roky, provede firma ZAHRADNÍČEK, s. r. o., a to dle uzavřené rámcové smlouvy.

Řezem na hlavu (sesazováním výhonů na zapěstované zduřeniny, tzv. „hlavy“) se pravidelně upravují zejména velkokorunné stromy, které byly kdysi živelně vysazené do ulic a jejich koruny zasahují do oken a fasád přilehlých domů.

Pokud již byly dřeviny v minulosti hlavovým řezem ošetřeny, je nezbytné tento řez v pravidelných intervalech opakovat, aby nedocházelo k vytvoření tzv. sekundární koruny. Zduřeniny - hlavy nejsou určeny pro to, aby na nich byla nasazena narostlá koruna. Nové výmladky nejsou pevně ukotveny k jejich nasazení – hlavám, jejich růstem dochází k zesílení větví a může dojít k jejich vylamování a pádu na zem.

Je nutné si uvědomit, že stromy jednou zapěstované řezem na „hlavu“ není možné již jinak upravovat a ošetřovat. Pravidelné řezy korun stromů jsou důležité především z hlediska zajištění provozní bezpečnosti na stanovišti, kde strom roste.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.