Město Ostrov opět představí své opravené památky v rámci putovní výstavy Má vlast cestami proměn

11.05.2017 6:29

Také v letošním ročníku putovní výstavy „Má vlast cestami proměn 2017“ představuje město Ostrov svůj informační panel. Tentokrát je věnovaný rekonstrukci Klášterního areálu. Vernisáž výstavy, která se v závěru roku 2017 vydá na putování po jednotlivých představovaných lokalitách, je naplánována na 20. května 2017 a proběhne na pražském Vyšehradě. V loňském roce představilo město Ostrov obnovu Paláce princů z let 2009 až 2011.

Město Ostrov opět představí své opravené památky v rámci putovní výstavy Má vlast cestami proměn
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

Národní putovní výstava „Má vlast cestami proměn“ přináší svědectví o příznivých proměnách opomíjených míst a objektů v našich sídlech a krajině. Slavnostní zahájení 9. ročníku výstavy se odehraje 20. května 2017 na pražském Vyšehradě.

Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program. Celý den od 11 do 18 hodin bude provázet řemeslný jarmark okořeněný ochutnávkami regionálních specialit či procházkami Vyšehradem s průvodci. Již tradičně vystoupí Spirituál kvintet, který letos doplní účinkující z Liberecka, písničkářka Kaya, Pěvecký sbor Akcent či děti ze ZŠ v Bělé u Turnova.

Za symbolické vstupné budou otevřeny vyšehradské památky – bazilika sv. Petra a Pavla, bazilika sv. Vavřince, hrobka Slavín, gotický sklep, Cihelná brána a Galerie. Akce samotná je zdarma a je vhodná pro celou rodinu. Více informací je možné nalézt na www.cestamipromen.cz/zahajeni.

Motto letošního ročníku „Z Popelky princeznou“ odpovídá vystaveným proměnám. Poctu jejich autorům přijdou vzdát legendární Popelka a princ Mojmír, Eva Hrušková a Jiří Štědroň. Společně s Janem Přeučilem vzpomeneme na vyšehradskou patriotku, spisovatelku Popelku Biliánovou, od jejíhož narození letos uplynulo 155 let. Vítězné proměny ročníku 2016 vyhlásí a ceny odborné poroty udělí Ing. arch. Josef Pleskot, ing. Karel Drhovský a PhDr. Pavel Bureš.

„Výstava přináší svědectví o příznivých proměnách opomíjených míst a objektů v naší krajině. V letošním roce jich představuje celkem 112. Na konci června se jednotlivé kolekce výstavy postupně přestěhovaly z pražského Vyšehradu do všech krajů Čech, Moravy a Slezska. Výstava představuje osudy zchátralých budov proměněných v krásné a užitečné stavby. Je svědectvím o proměnách chátrajících staveb v důstojné objekty, o zkrášlených náměstích a návsích, o rekonstruovaných nádražích, zachráněných sakrálních stavbách a znovuoživené přírodě. Výstava ukazuje místním i návštěvníkům příznivé proměny míst z celé naší země, které vznikají díky zručnosti a vytrvalosti našich lidí i díky donorům, bez nichž by mnohé proměny nikdy nevznikly. Má vlast cestami proměn je také novou a účinnou možností, jak zajistit zajímavou publicitu smysluplným projektům,“ řekl Josef Petr, PR manažer putovní výstavy Má vlast cestami proměn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jičín: Cesta Valdštejnských architektů je dokončena a čeká na své návštěvníky

13:05 Jičín: Cesta Valdštejnských architektů je dokončena a čeká na své návštěvníky

V období od října 2018 do října 2023 probíhala realizace projektu Cesta Valdštejnských architektů. M…