Mezinárodní folklorní festival roztančí v srpnu celý Šumperk

03.07.2017 16:32

Lidovými tanci, muzikou a obyčeji českých zemí i širokého světa ožije v polovině srpna celý Šumperk. Sedmadvacátý ročník oblíbeného Mezinárodního folklorního festivalu se v Šumperku uskuteční od 16. do 21. srpna 2017. Návštěvníci se mohou opět těšit jak na exotické taneční a hudební soubory, tak i na tradiční zástupce domácího folklóru.

Mezinárodní folklorní festival roztančí v srpnu celý Šumperk
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Hlavní program Mezinárodního folklorního festivalu Šumperk 2017 se bude odehrávat v prostorách Pavlínina dvora, doplňkový program proběhne na malé scéně v Sadech 1. máje „u sovy“. „Návštěvníci festivalu se mohou těšit na soubory ze sousedního Slovenska, Kypru, Srbska, Portugalska, Francie, ale i Alžíru, Turecka a také vzdálené Číny,“ přibližuje Libuše Březovská, ředitelka festivalu. Mezi tuzemskými soubory se představí šumperští Senioři, Ševčík – Moravský folklorní soubor, Studánka ze Žďáru nad Sázavou a Kordulka ze Starého Poddvorova.

Zahajovací odpoledne festivalu ve středu 16. srpna nabídne od 17 hodin na malé scéně posezení u cimbálové muziky Zbyňka Hrdličky. „Čtvrtek 17. srpna se ponese ve znamení českého folklorního umění, na malé scéně během dne vystoupí Rabussa z Přerova, místní dětský soubor Markovička, cimbálka ze Starého Poddvorova, dále také Senioři Šumperk a vybrané slovenské soubory,“ upřesňuje Březovská.

V pátek 18. srpna v dopoledních hodinách se uskuteční již čtvrtý ročník soutěže o nejchutnější kotlíkový guláš nazvané „Roztančené kotlíky“. Místem konání budou prostory parku u Vily Doris. „Výsledky tohoto kulinářského klání budou vyhlášeny ve 14 hodin, mezitím si návštěvníci festivalu budou moci na malé scéně poslechnout skupinu Rabussa a zhlédnout loutkové divadlo Klubíčko ze Zábřeha,“ říká ředitelka festivalu.

Páteční odpoledne otevře brány Pavlínina dvora. „Od půl šesté se představí dlouholetý účastník festivalu Kelt Grass Band a slavnostní salvou z mušket zahájí hlavní festivalový pořad Spolek přátel historie Magna Moravia. Od půl sedmé večerní se na hlavní scéně postupně představí všechny zahraniční soubory,“ doplňuje Březovská.

V sobotu 19. srpna ráno budou zástupci všech účinkujících souborů přivítáni starostou na šumperské radnici. „Po slavnostním přijetí na radnici začne zřejmě nejoblíbenější a nejatraktivnější část celého festivalu – Roztančená ulice, kdy všechny domácí i zahraniční soubory předvedou svůj um přímo v ulicích centra Šumperka,“ láká Březovská a dodává, že v sobotu odpoledne proběhne na malé scéně „u sovy“ vystoupení českých souborů a od 17. hodiny druhý hlavní koncert v Pavlínině dvoře. Po jeho skončení se mohou všichni zapojit do „Veselice“ pod podiem a naučit se lidovým tancům.

Se svými příznivci se festival rozloučí v neděli 20. srpna vystoupením vybraných souborů na malé scéně „u sovy“ a hlavně závěrečným pořadem „Leť, písničko, leť“, kdy bude navíc oceněn divácky nejúspěšnější soubor.

Další informace o festivalu najdou zájemci již brzy na internetových stránkách www.festivalsumperk.cz. Stejně tak mohou šumperský festival vyhledat na Facebooku na stránce „Mezinárodní Folklorní Festival CIOFF, IOV – Šumperk“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Informace o plánovaném uzavření psího parku není pravdivá

7:04 Mladá Boleslav: Informace o plánovaném uzavření psího parku není pravdivá

V minulém týdnu se na plotě psího parku nedaleko polikliniky Modrá hvězda objevila cedule s informac…