Ministerstvo chce zpět dotaci, Vsetín ji vrátit odmítá

31.03.2018 13:48

Jako nesmyslnou označilo vedení města výzvu Ministerstva životního prostředí ČR, podle níž by měl Vsetín vracet více než čtyřmilionovou dotaci, kterou obdržel na vybudování sběrného dvora u Kauflandu. Radnice je připravena se s ministerstvem i soudit.

Ministerstvo chce zpět dotaci, Vsetín ji vrátit odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Město Vsetín požádalo v roce 2008 prostřednictvím Ministerstva životního prostředí ČR o evropskou dotaci na stavbu sběrného dvora u Kauflandu. Se svým projektem uspělo a po dostavbě dvora dostalo 4,2 milionu korun, což činilo 90 % nákladů na jeho stavbu. Sběrný dvůr byl pak uveden do provozu v roce 2011 a občanům se otevřela možnost ukládat velkoobjemový, ale i nebezpečný odpad a vyřazené elektrospotřebiče nedaleko centra města a ne až v Logistickém centru odpadů na Bobrkách.

Jaké ale bylo překvapení zástupců města, když se před několika dny na radnici zmíněné ministerstvo obrátilo s požadavkem na vrácení celé dotace. Ten přitom zdůvodnilo tím, že sběrný dvůr „neplní účel, ke kterému byly dotační prostředky poskytnuty“.

S tímto vyjádřením však vedení města nesouhlasí a dotaci vracet nemíní. Podporu má také v nejvyšším orgánu města, zastupitelstvu, kde na jeho březnovém zasedání odmítlo vrácení dotace všech 19 přítomných zastupitelů. „V době, kdy město žádalo o poskytnutí dotace, bylo podmínkou jejího přidělení vybudování sběrného dvora s takovou kapacitou, aby byl schopen přijmout 987 tun odpadů za rok. My jsme dvůr s požadovanou kapacitou v roce 2011 vybudovali a dotaci následně obdrželi,“ shrnul historická fakta starosta Jiří Růžička a pokračoval: „Až poté, v roce 2015, ministerstvo vydalo metodický pokyn, dle něhož jsme byli povinni každoročně ve sběrném dvoře sesbírat odpad alespoň ve výši 75 % projektované kapacity, což zásadně mění situaci. Tato podmínka totiž v době přípravy projektu nebyla. Považujeme tak za nesmyslné chtít nyní dotaci vrátit.“

Radnice na výzvu ministerstva na vrácení peněz tedy reagovat nebude. „Předpokládáme, že věc bude předána k posouzení finančnímu úřadu. Pokud by se i ten přiklonil k názoru ministerstva a požadoval vrácení dotace, jsme připraveni se hájit u soudu,“ říká starosta s tím, že změnu podmínek pro přidělení dotace až několik let po realizaci projektu a jejich zpětné uplatňování nepovažuje vedení radnice za možné.

V případě, že by město nakonec se svým názorem neuspělo, muselo by dotaci vrátit, a navíc by mu hrozila i pokuta až do výše přidělené dotace. V sázce tak je téměř 8,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kladno: Na městských sportovištích je letní sezona v plném proudu

13:08 Kladno: Na městských sportovištích je letní sezona v plném proudu

Venkovní sportoviště na kladenském Sletišti a v jeho těsném sousedství se naplno probudily k životu.…