Mladá Boleslav: V leteckém muzeu začala výstava o první české parašutistce

07.07.2019 20:06

V Leteckém muzeu Metoděje Vlacha se 4. července konala vernisáž výstavy věnované Marii Krupičkové, první československé parašutistce.

Mladá Boleslav: V leteckém muzeu začala výstava o první české parašutistce
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Kromě slavnostního otevření výstavy se přítomní dočkali i atraktivního programu v podobě skupinového seskoku parašutistů, seskoku s českou vlajkou a leteckých ukázek historických letadel.

Marie Krupičková (1909 – 1997) byla první československou parašutistkou, první evropskou radionavigátorkou a průkopnicí aviatiky. Před 110 lety se narodila v Benátkách nad Jizerou. Výstava v leteckém muzeu je věnována jejím životním osudům, které byly poznamenány nejen totalitními režimy 20. století, ale také nelehké pozicí ženy v mužské profesi.

Vernisáž, kterou moderoval Luboš Dvořák, obohatila opakovaně svým vystoupením swingová kapela Josefa Sojovského. Úvodní slovo pronesl Karel Horčička , radní Středočeského kraje pro kulturu a cestovní ruch a ředitelka Muzea Mladoboleslavska Kateřina Jeníčková, v krátkém rozhovoru moderátor hovořil i s Oldřichem Šípkem, synovcem Marie Krupičkové, dále při zahájení výstavy promluvili i trenér reprezentace parašutistek Bořek Vejvoda a reprezentantka Božena Milerová z Mladé Boleslavi. PO této oficiální části programu následoval v úvodu zmíněný seskok parašutistů a  letecké ukázky historických letadel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

7:37 Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

Třetí ročník zábavné akce pro celou rodinu, kterou uspořádalo statutární město Ústí nad Labem, přilá…