Mladá Boleslav pracuje na zlepšení bezpečnosti ve městě

10.01.2020 11:59

Mladá Boleslav usilovně pracuje na eliminaci rizikových jevů a sociálního napětí ve městě.

Mladá Boleslav pracuje na zlepšení bezpečnosti ve městě
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Jde o celý komplex opatření ke zvýšení pocitu bezpečí občanů města. S pomocí evropských dotací zajistí již letos zvýšení počtu asistentů prevence kriminality, pracuje na pokračování projektu smíšených hlídek městských strážníků a pracovníků bezpečnostní agentury, na modernizaci kamerového systému a v první polovině roku také rozmístí tzv. City SOS hlásky na vybraných místech města. Informoval o tom vedoucí oddělení bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu Vladislav Král.

V současné době pracuje ve službách města celkem sedm asistentů prevence kriminality, k nimž přibude od února osmý pracovník. Cílem projektu, který podporuje Evropská unie v rámci operačního programu Zaměstnanost a na který již město získalo dotaci, je zvýšit jejich počet na 16. Součástí projektu s celkovými náklady přes 17 mil. Kč je i zpracování bezpečnostního auditu města. Dotace z EU představuje sumu přes 14,4 mil. Kč, dotace ze státního rozpočtu přes 1,7 mil. Kč a město z vlastních zdrojů zaplatí přes 852 tisíc. Více o tomto projektu najdete na webu města ZDE.

Od 1. října 2019 také působí v ulicích města smíšené hlídky strážníků městské policie a pracovníků bezpečnostní agentury, které reálně přispívají ke zvýšení pocitu bezpečí občanů. Tento projekt potrvá do 29. února. V současné době již ale probíhá výběrové řízení na bezpečnostní agenturu, která v tomto projektu bude pokračovat od 1. března po dobu dalších čtyř let.

V současné době již město připravuje také instalaci tzv. City SOS hlásek na 23 místech v Mladé Boleslavi. Tento stojan, připomínající např. parkovací automat, je osazen 4 kamerami, které zabírají okolí v úhlu 360 stupňů. Jsou vybaveny nouzovým tlačítkem, po jehož stisknutí se lze spojit s operačním střediskem městské policie. Tím se spustí i kamerový systém, přes který obsluha systému na městské policii vidí volajícího. Po zjištění konkrétního problému či krizového stavu může městská policie odemknout hlásku, v jejíchž útrobách jsou dvě lékárníčky, jeden automatický defibrilátor a dva hasící přístroje. Mezitím už městská policie zajistí vyslání odpovídající složky IZS, protože SOS hláska slouží k poskytnutí fundované první pomoci.

V Mladé Boleslavi se také rozšiřuje a modernizuje kamerový a dohledový systém. Tento projekt v hodnotě 9,5 mil. Kč bez DPH je další výsledek spolupráce se Škoda Auto, která nákup a modernizaci kamer v hodnotě 9,5 mil. Kč bez DPH uhradí. Kompletní dokončení projektu včetně osazení nových kamer v terénu bude dokončeno i s ohledem na klimatické podmínky v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…