Mnichovo Hradiště: Korupční kauza na ministerstvu školství připravila město o miliony na nové hřiště

04.06.2017 16:35

O dotaci na vybudování nového sportovního areálu za 2. základní školou usilovalo město několikrát. Dvakrát neuspělo, potřetí napnulo síly, připravilo propracovaný projekt a dodrželo všechny podmínky. Podařilo se a Mnichovo Hradiště uspělo v konkurenci 1200 projektů a dostalo v březnu příslib dotace z ministerstva školství ve výši osmi milionů korun. Stavba měla v červnu začít s tím, že v listopadu bude stát nový areál – ovál s umělým povrchem, víceúčelové hřiště, hřiště se zavlažovaným travnatým povrchem a sektory pro skok daleký, vysoký, hod do dálky a vrh koulí. Jenže pak vtrhla na ministerstvo, do budovy fotbalové asociace a do sídla České unie sportu policie a začala zatýkat...

Mnichovo Hradiště: Korupční kauza na ministerstvu školství připravila město o miliony na nové hřiště
Foto: Wikipedia, autor ŠJů
Popisek: Mnichovo Hradiště. Ulice 1. máje, kostel sv. Jakuba.

To, co původně mělo být jedním z největších úspěchů současného vedení města a odměnou za hodiny přípravné práce, je nyní obrovským zklamáním. Město díky kauze na ministerstvu bez vlastního zavinění zřejmě přijde o pořádný balík peněz. A ani již investované náklady do přípravy projektu nejsou zanedbatelné.

Ale zpátky na začátek. Psal se rok 2014 a ministerstvo školství vypsalo dotační titul, který mohlo Mnichovo Hradiště využít na renovaci starého sportovního areálu, jenž od svého vybudování v roce 1953 neprošel větší změnou. Žádost však v obrovské konkurenci neuspěla. O rok později už si město na přípravu projektu najalo profesionálního administrátora dotace, ale výsledek byl opět negativní.

„Před podáním žádosti i po ní jsme se vždy snažili na ministerstvu zjistit, kde děláme chybu, ale bezúspěšně. Postupně jsme se ale dozvídali, jak politicky složité pozadí rozdělování peněz z tohoto dotačního titulu má. Ve sportovních kuloárech nás odkazovali na Miroslava Peltu, předsedu Fotbalové asociace ČR, s tím, že je třeba žádost probrat přímo s ním. To jsme ovšem nikdy neučinili,“ vzpomíná starosta Ondřej Lochman.

Na podzim 2016 připravila další žádost o dotaci projektová manažerka města. Snažila se odůvodnit potřebnost rekonstrukce a dostatečně doložit budoucí využití hřiště. Vedení města zároveň přislíbilo vysoké spolufinancování, pokud bude dotace přidělena. A letos v březnu přišla překvapivá zpráva – žádost uspěla. Začaly horečné přípravy, především dílčí úpravy projektu, výběrové řízení na zhotovitele a prořezávání zeleně v areálu, aby mohl být projekt realizován a dokončen do letošního listopadu. Dotační titul odložení realizace neumožňoval. Pár týdnů předtím, než měla stavební firma převzít staveviště, se však v médiích objevila zpráva o zatýkání funkcionářů a zrušení přidělených dotací.

Starosta se obrátil na ministryni školství Kateřinu Valachovou, které adresoval dopis, v němž na jednu stranu pozitivně zhodnotil politickou odpovědnost ministryně a její férové jednání, na druhé straně však konstatoval jak frustrující je pro samosprávu současný vývoj situace a jak nepříjemné je dávání Mnichova Hradiště do souvislosti s podezřelými projekty. Rovněž vyzval k tomu, aby ministerstvo neuplatňovalo princip kolektivní viny a podpořené projekty znovu individuálně zhodnotilo a aby poskytlo zastupitelům města i veřejnosti hodnocení hradišťského projektu, které zpracovali ministerští úředníci i expertní komise.

Přestože starosta v závěru dopisu požadoval urychlené jednání, protože vše k realizaci projektu je připravené a každé zdržení může stát další peníze z městské kasy, oficiální písemnou odpověď z ministerstva zatím nedostal. „Osobně jsem rád, že si někdo konečně posvítil na dotační titul, o kterém jsme od roku 2014 slýchali různé zvěsti. Nedokážu se ale smířit s tím, že náš projekt kvůli těm „cinknutým“ nejspíše také padne,“ říká Ondřej Lochman.

Podle informací z ministerstva sdělených telefonicky vývoj kauzy pro město nevypadá pozitivně – dotace se ruší jako celek a Hradiště stejně jako jiní uchazeči bude muset žádat znovu – již počtvrté. Jestli se hřiště podaří letos či za rok zrekonstruovat je bohužel nadále nejisté. Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…