Most: Devítiletá Luciana je vítězkou celostátní soutěže Talent roku 2015. O výhru se podělí s Nejlepší českou školou

24.06.2015 19:27

Opravdu žhavé želízko měl Most v celostátní soutěži Talent roku 2015, aniž by to kdokoliv věděl. Devítiletá Luciana Blacká se stala vítězkou v kategorii „Mladý talent“ (neregistrovaní sportovci do 4. tříd). Porotu, složenou z českých sportovců, upoutala pestrostí svých aktivit, přístupem k pohybu a životu a zejména emotivním videoklipem, který o svých celoročních sportovních aktivitách natočila se svou maminkou.

Most: Devítiletá Luciana je vítězkou celostátní soutěže Talent roku 2015. O výhru se podělí s Nejlepší českou školou
Foto: Archiv LB
Popisek: Luciana, vítězka Talent roku 2015 v kategorii Mladý talent, se svými spolužáky.

V něm poetickým způsobem ztvárnily její nadšení zejména pro tanec (pro který si ideálně sama vymýšlí choreografie), plavání, in-line, cyklistiku, ale i jízdu na koni, bruslení na ledě, bowling a zejména to, že se jí daří téměř vše, do čeho se pustí „jen tak“, nebo i s prvotními neúspěchy či obavami, jak mimo jiné vyjádřily krátkou obrazovou reminiscencí do minulosti plaveckých začátků. Své udělal i dlouhý motivační dopis, kterým se museli kandidáti a kandidátky v záplavě všech laureátů rovněž „prosadit“.

Radost z úspěchu své malé občanky může mít i samotné město Most – to je totiž právě letos držitelem titulu „Evropské město sportu“, a galerie letošních sportovních úspěchů se tak o jeden další rozrůstá.

Lucianka "tančí" před mosteckým divadlem, v jehož skleněných výplních se za ní odráží budova 
magistrátu města Mostu - Evropského města sportu 2015

Soutěžila tak trochu „natajno“

Vítězku tento týden přijala také Libuše Hrdinová, ředitelka 7. Základní školy – Nejlepší české školy, na kterou slečna dochází. „Jsem moc šťastná, že Lucianka takto uspěla. Hlavně jsme nikdo o její nominaci nevěděli. Našla si prý soutěž sama a sama vše iniciovala,“ uvedla mimo jiné ředitelka Hrdinová. Překvapením pro ni bylo také zjištění, že Lucianka vyhrála nejen cenu pro sebe, ale část ceny předá i své škole. Poskytne jí totiž poukaz na pořízení sportovního vybavení.

Dívka s maminkou na audienci u ředitelky 7. Základní školy Jakuba Arbesa v Mostě, kam chodí do třetí třídy. Škola se mimo jiné před lety stala v celostátní soutěži zařízením s titulem "Nejlepší česká škola"

„Ještě jsme se s dětmi úplně nerozhodly, co by to mohlo být. Budeme se domlouvat i s paní učitelkou a paní ředitelkou. Jeden z nápadů jsou věci na ping-pong, který můžeme hrát o přestávkách,“ uvedla Lucianka, která má ovšem rozhodně jasno, co pořídí z výhry pro své vlastní pohybové aktivity: „Nutně potřebuji nové kolo.“

Radost z výhry měla i třídní učitelka Ivana Neradová. „Lucianka je šikovná i v dalších věcech. Moc hezky čte a má jedny z nejlepších čtenářských deníků, také krásně maluje,“ doplnila.

Kdysi vyhrála olympiádu v malých botách. I bez tréninku

„Někdy jsem sama překvapená, jak dobře mé dceři jdou věci, které sama neumím a na které ji nepřipravuji. Nikdy jsem ji netlačila do výkonu, závodů nebo dívčích soutěží. Pak mě třeba překvapila tím, že přinesla diplom s 1. místem za atletický výkon na olympiádě mateřských škol, a ještě mi učitelka vyprávěla, jak přitom běžela v cizích malých botách, protože si je s ní nějaký chlapeček omylem vyměnil…“ usmívá se dívčina maminka, publicistka a vydavatelka Lucie Bartoš. „Tohle byla její volba a soutěž mi připadala smysluplná. Jsem ráda, že ji dál motivuje. Hlavně doufám, že ztratí ostych a bude si více věřit,“ podotýká ještě.

„O Luciance můžu s radostí říct, že je velmi talentovaná, poctivá a díky tomu dělá v tanci velké pokroky a má také velkou budoucnost. Přeji ještě spoustu podobných úspěchů,“ vyjádřila se mimo jiné její učitelka tance Kamila Volrábová ze Základní umělecké školy Moskevská Most.

Hlavním cílem soutěže Talent roku je podpořit zájem dětí o sport, motivovat je k vlastním pohybovým aktivitám a pěstovat v nich soutěživost a hrdost na vlastní výkony a úspěchy. Asociace amatérských sportů České republiky (AAS ČR), která soutěž již několik let pořádá, svým projektem dává impulz k zlepšení životního stylu všech žáků základních škol v České republice.

Stojí za zmínku, že Lucianka mimo jiné patří do té party dětí právě ze 7. Základní školy, které se svou třídní učitelkou Ivanou Neradovou vytvořily charitativní nástěnný kalendář, který letos předaly primátorovi Janu Paparegovi. Ve třídě je mimoto více „medailistů“ - nejnověji například Valentýnka Studentová jako mistryně ČR v duatlonu (plavání, běh) a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

7:31 Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

V rámci modernizace a zvelebování ústeckých škol budou vyměněna okna a dveře na dvou základních škol…