Most: Jako Země znovuzrozená se město objeví na výstavě na Hradě

03.03.2015 12:13

Dramatický příběh proměny mostecké krajiny zaznamenává už pěknou řádku desetiletí prostřednictvím objektivu svého fotoaparátu Stanislav Štýs. Jeho fotografie budou moci brzy vidět i návštěvníci Pražského hradu. Od dubna do konce června budou ve Starém královském paláci vyprávět Štýsovy dokumentární „obrazy“ příběh o Zemi znovuzrozené.

Most: Jako Země znovuzrozená se město objeví na výstavě na Hradě
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Tematický soubor fotografií Země znovuzrozená má děj, seznámí návštěvníky s těžbou uhlí, destrukcí krajiny, rekultivačními postupy a posléze s výsledky jednotlivých druhů rekultivací. Sólové záběry doplní proslulá Štýsova dvojčata, tedy dvě fotografie, z nichž na jedné je oblast v době těžby a na druhé stejné místo po letech úspěšné rekultivace. Na výstavě na Pražském hradě bude instalováno zhruba takových 250 velkoformátových foto-obrazů, které doplní další artefakty v podobě schémat, plánů, grafik nebo statistik.

„Jsem přesvědčen, že obrazové sdělení má větší vypovídací schopnost než sebelepší text. Proto si uspořádáním výstavy kladu za úkol prostřednictvím fotografických dokumentů objektivně informovat o významných změnách, ke kterým v severočeském regionu nemalou měrou přispěla česká rekultivační škola,“ říká autor a hlavní kurátor výstavy Stanislav Štýs. Autor předpokládá, že výstavu doplní i doprovodné programy pracovně nazývané tematické dny, které budou orientované na skupiny občanské, odborné a zájmové veřejnosti.

Výstavu v Tereziánském křídle Starého královského paláce Pražského hradu pořádá Správa Pražského hradu a Ecoconsult Pons. Návštěvníci ji budou moci zhlédnout každý den od 3. dubna do 28. června. Záštitu nad výstavou převzal prezident republiky Miloš Zeman, ministři Jan Mládek a Marian Jurečka, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a předseda Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Richard Falbr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-most.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…