Most: Při srážce bruslařů poskytovali první pomoc žáci základní školy

27.04.2018 13:47

Na Vyšší odborné škole ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademii, Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole v Mostě v rámci akce „Na zdrávce hravě a zdravě“ se 24. dubna uskutečnil 2. ročník soutěže poskytování první pomoci pro žáky z 8. tříd základních škol Mostecka.

Most: Při srážce bruslařů poskytovali první pomoc žáci základní školy
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Soutěž připravili vyučující a žáci Střední zdravotnické školy v Mostě pod vedením Mgr. Radky Koubové: „Naši žáci se zhostili role figurantů, maskérů a rozhodčích. Odborné učitelky dohlížely na správnost výkonů, pomáhaly hodnotit, ale i žákům ze ZŠ vysvětlovaly správné postupy při záchraně života nebo poskytnutí první pomoci.“

Čtrnáct čtyřčlenných družstev ověřovalo své znalosti a dovednosti na čtyřech venkovních stanovištích. Ošetřovaly nejenom poranění po pádu dvou bruslařů, ale i popáleninu vařícím čajem, zlomeninu ruky, tepenné krvácení po poranění kuchyňským nožem, tržnou ránu na hlavě, ale i poskytovali první pomoci bezvědomí.

Proč jste zařadili do soutěže i tak těžký úkol jako je první pomoc při bezvědomí? Zeptali jsme se jedné z vyučujících předmětu první pomoc Mgr. Vladimíry Müllerové: „Domníváme se, že se nejedná o výjimečnou situaci. Dali jsme tak žákům možnost, aby si vyzkoušeli na figuríně masáž srdce.“

Ceny připravila Krajská zdravotní

K doprovodnému programu akce patřilo i promítání instruktážního filmu o první pomoci a ukázka použití cvičného AED (automatický externí defibrilátor).

Vítězem soutěže se stala základní škola V. Talicha v Mostě, která obsadila 1. a 3. místo. 2. místo v soutěži v první pomoci patřilo žákům Základní školy Litvínov Hamr. Ceny pro vítěze a zdravotnický materiál připravila Krajská zdravotní, a. s. Žáci si uvědomili jak je první pomoc důležitá pro běžný život.

„Celou soutěž jsme pojali jako motivaci k tomu, aby se otázce první pomoci žáci a vyučující na základních školách pečlivě věnovali. Vždyť zdraví a život je to nejcennější co máme“, řekla na závěr ředitelka školy Ing. Jitka Hašková.

Soňa Valušková
zástupkyně ředitelky školy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

7:31 Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

V rámci modernizace a zvelebování ústeckých škol budou vyměněna okna a dveře na dvou základních škol…