Náchod: Nový projekt pro rozvoj místního partnerství v sociální oblasti

06.02.2017 6:33

Město Náchod uzavřelo koncem října 2016 s Královehradeckým krajem smlouvu o zajištění služby „Podpora procesu plánování sociálních služeb a rozvoje místního partnerství v sociální oblasti na území obce Náchod".

Náchod: Nový projekt pro rozvoj místního partnerství v sociální oblasti
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Veškeré aktivity v rámci uvedeného projektu budou hrazeny prostřednictvím Královehradeckého kraje z Evropského sociálního fondu, Operačního programu Zaměstnanost v celkové výši 1,949 mil. Kč a musí být splněny do 31. 5. 2019.

V rámci smlouvy se Město zavázalo vytvořit nový plán sociálních služeb pro roky 2018 - 2020, v jehož analytické části budou vytvořeny tři pracovní skupiny (oblast služeb pro seniory, oblast sociální prevence a služeb pro rodiny a děti; oblast služeb pro osoby se zdravotním postižením a duševním onemocněním), v níž budou zástupci poskytovatelů, zadavatelů i uživatelů sociálních služeb. Významnou úlohu budou hrát, v této části projektu, také setkání s veřejností zaměřená na potřeby zdravotně postižených dětí a dospívajících, a na seniory a osoby pečující o seniory. Poté bude třeba nastavit realizační fázi procesu plánování sociálních služeb a vytvoření hodnotící zprávy naplňování plánu sociálních služeb za rok 2018.

Další významnou činností projektu je zvýšení dostupnosti terénních služeb, a to především prostřednictvím zmapování situace v poskytování pečovatelských služeb a osobní asistence ve venkovských územích správního obvodu obce s rozšířenou působností a mapování uživatelské poptávky po tísňové péči na území města Náchod ve spolupráci s Úřadem práce ČR, poskytovateli sociálních služeb a spolky sdružující seniory a osoby se zdravotním postižením. Zjišťování proběhne v rámci krátké ankety. Poté dojde k přípravě strategie rozšíření terénních služeb (osobní asistence, pečovatelská služba, tísňová péče) do obcí ve správním obvodu. Strategie bude formulována ve spolupráci s poskytovateli a hlavními zadavateli v regionu.

Neméně důležitou aktivitou bude průzkum zájmu o bydlení pro seniory prostřednictvím realizace pěti fokusních skupin a zmapování využití seniorského bydlení v obcích s rozšířenou působností. V rámci činnosti dojde k popisu stavu využití seniorského bydlení v deseti obcích spadajících do území obce s rozšířenou působností na základě rozhovoru se zainteresovanou osobou v každé obci.

V závěru trvání projektu bude zajištěno vydání a distribuce informační brožury o veškerých sociálních službách, které jsou poskytovány na území obce s rozšířenou působností.

V souvislosti s plánovanými činnostmi projektu byla zároveň vytvořena nová pracovní pozice koordinátora plánování sociálních služeb.

Více informací o projektu je uvedeno na stránkách http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …