Noční klid versus pořádání různých akcí ve Šternberku

10.12.2016 18:00

Jak je to s dodržováním nočního klidu a pořádáním akcí ve městě? V uplynulých dnech jsme zaznamenali výrazné připomínky a rozhořčení některých občanů k nové úpravě nočního klidu. Tyto reakce však vyplývají zřejmě z nepochopení či nedostatku povědomí o celé problematice a roli města Šternberka podle nové úpravy legislativy platné od 1. října letošního roku.

Noční klid versus pořádání různých akcí ve Šternberku
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Dovolte nám proto stručné vysvětlení této situace:

1. Noční klid byl a je stále dle legislativy od 22. do 6. hodiny. Povinnost dodržovat noční klid platila již desítky let, platí a bude platit stále.

2. Města a obce mohly na žádost pořadatele veřejné akce schválit výjimku z nočního klidu. Toto schválení bylo v pravomoci rady města a mohlo proběhnout téměř obratem v řádech několika dnů. Město Šternberk takových výjimek během roku pravidelně udělilo přibližně pět, např. pro Silvestr na náměstí, akce k závodům Ecce Homo, Šternberský kopec, apod.

3. Nová právní úprava od 1. října 2016 spočívá pouze a jenom v tom, že obce a města již nemohou „ze dne na den“ rozhodnout o udělení výjimky, což se v některých městech pravděpodobně dělo, ale tyto výjimky musí schválit zastupitelstvo obce a vydat formou obecně závazné vyhlášky. Tuto vyhlášku vydalo i naše město a jsou v ní zahrnuty právě všechny akce, na něž si organizátoři v minulosti žádali o výjimku.

To je celá změna zákona a úpravy nočního klidu. Tato opravdu spočívá pouze v systému udělování výjimek z nočního klidu, které byly v našem městě v řádech jednotek. Všechny soukromé akce (narozeniny, svatby, oslavy), ale i koncerty, akce na náměstí, plesy atd. se konaly a konat budou úplně stejně jako doposud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…