Nové Město na Moravě: Kaštany na náměstí nejsou v dobrém stavu

18.05.2019 7:34

Až jedenáct kaštanů bude nutné pokácet.

Nové Město na Moravě: Kaštany na náměstí nejsou v dobrém stavu
Foto: wikipedia
Popisek: Náměstí v Novém Městě na Moravě.

Průzkum stromů na Vratislavově náměstí prováděla specializovaná firma letos v zimě. Dendrologové stromy vyšetřili tomografem, který jim umožnil nahlédnou do struktury kmenu a odhalit skryté dutiny nebo hnilobu. Výsledek je jednoznačný. Pokácet bude třeba asi 11 stromů.

„Stromy nejsou v tak špatném stavu, že by hrozil jejich akutní pád, takže s kácením bude možné počkat až na podzim. Budeme tak moci zároveň vysadit i stromy nové,“ říká správce městských lesů Zdeněk Krejčí.

Dendrologové připravili dlouhodobý plán na revitalizaci celého parku. Ten počítá nejen s kácením, ale také s novou výsadbou a přichází s celou novou koncepcí parku, jejíž realizace potrvá 10 let. „Některé velké stromy, které jsou dosud vitální, v parku zůstanou, přibudou keře a uvažujeme i s výsadbou stromů před budovou I. ZŠ,“ dodává Krejčí.

Stromům uškodila zejména nevhodná výsadba a neodborné zásahy v minulosti. Nepomáhá ani současné suché období, které dělá vrásky lesníkům po celé Vysočině. Kůrovcová kalamita se letos nevyhne ani Novoměstsku. „Situace není dobrá a zdá se, že se nezlepší,“ říká Krejčí. I když konkrétní rozsah škod ještě není jasný, protože kůrovec na konci dubna teprve vylétá, je jasné, že počet poničených stromů oproti loňsku naroste. „Počasí je proti nám. Jaro je i přes bohatou zimní nadílku suché, převažuje jihovýchodní proudění a v podstatě se opakuje situace z loňska. Já se obávám, že za několik let už prostě žádné lesy nebudou,“ říká Krejčí. Zároveň přiznává, že lesníci si se situací nevědí rady. „Změna přišla prostě moc rychle. Začalo to v roce 2015 a dnes už čelíme katastrofě.“ Problém podle něj tkví zejména v tom, že lesníci nevědí, co na vzniklých smrkových holinách vlastně sázet. Například buky potřebují polostín a vlhko a je jasné, že na vysušených pasekách, které po těžbě smrků zůstanou, se jim příliš dařit nemůže. Z nové výsadby kvůli suchu usychá až 50 procent sazenic. Je tedy otázkou, jak naše lesy budou v budoucnu vlastně vypadat. Jisté je, že se smrkem se můžeme rozloučit. „Já zkouším sázet směs různých druhů přípravných i hospodářských dřevin – břízy, buku, dubu, smrku. Sejeme ji tak, aby byla co největší šance, že se uchytí. Odhrneme hrabanku, aby bylo semínko v kontaktu s výživnou půdou, a zahrnujeme je. Slibuji si od toho hodně, ale ukáže až čas. Chybí nám prostě zkušenosti,“ dodává Krejčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

10:28 Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

Bezmála čtyři měsíce bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce silnice a chodníků v přerovské místní části…