Nový Bor: Ve městě zavlaje vlajka na podporu Tibetu

06.03.2024 19:26 | Tisková zpráva

Vyvěšením tibetské vlajky se Nový Bor připojí 10. března 2024 k celosvětové kampani Vlajka pro Tibet. Úřady, školy a instituce vlajku Tibetu vyvěšují jako symbolické připomenutí protičínského povstání Tibeťanů, od něhož letos uplyne 65 let.

Nový Bor: Ve městě zavlaje vlajka na podporu Tibetu
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Cílem kampaně, do níž se město Nový Bor opakovaně zapojuje, je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Do dějin tohoto státu se 10. březen 1959 zapsal jako tragický den. Při povstání proti čínské okupaci zemřelo přes 80 tisíc Tibeťanů, dalších více než milion jich zemřelo ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru v následujících letech.

Tragédii si svět připomíná od poloviny 90. let minulého století symbolickým vyvěšením tibetské standarty vždy v den povstání. Akce postupně přerostla v jednu z nejvýznamnějších celosvětových kampaní na podporu ochrany lidských práv. Organizátorem v České republice, která se ke kampani připojuje od roku 1996, je občanské sdružení Lunghta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …