Nový Jičín: Město se zaměřilo na dlužníky

30.09.2017 18:57

Nový Jičín spustil informační kampaň, jejímž cílem je připomenout občanům termíny splatnosti poplatků za komunální odpad a za psy.

Nový Jičín: Město se zaměřilo na dlužníky
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Obyvatelé města musí uhradit roční poplatek za odpady do 30. června a za držení psa do 31. března. Řada lidí však na tuto povinnost zapomíná a vystavuje se nebezpečí finančních sankcí a v krajním případě i exekučnímu řízení. Letos na jaře začal na úřadě na úseku pohledávek fungovat koordinátor dluhů.

„Penále a vymáhání nedoplatků exekutorem považujeme za mezní řešení. Zkusíme občanům jejich povinnost opakovaně připomínat na webových a facebookových stránkách města, ve zpravodaji, v městském rozhlase a zvažujeme i distribuci letáčků do každé domácnosti. Během září také rozešleme dlužníkům za komunální odpad složenky s částkou, kterou mají uhradit. A přestože je již po splatnosti poplatků, zatím k nim nebudeme přičítat sankční navýšení za rok 2017, “ řekl pracovník finančního odboru novojičínské radnice Zdeněk Drozd, který má vymáhání pohledávek na starosti.

Sazba za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů je v Novém Jičíně už pátým rokem stejná. Roční poplatek za osobu je 552 korun. Výše poplatku za psa není jednotná. Závisí na počtu chovaných psů, na tom, zda je zvíře v bytě či v rodinném domě a na dalších aspektech. Poplatky lze uhradit v hotovosti nebo platební kartou na pokladně městského úřadu Divadelní 1, poštovní poukázkou nebo bankovním převodem na účet města.

Novojičínský městský úřad eviduje k 1. červenci letošního roku 6 725 dlužníků za komunální odpad a 382 lidí, co nezaplatili za psa. Nedoplatky za odpady přesahují 11 milionů korun, u poplatku za psa je to necelých 400 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…