Nový Jičín: Škola Dlouhá s novou vizáží a v krásném prostředí

19.05.2015 18:58

Základní škola Dlouhá prošla zásadní přeměnou. Budova byla rekonstruována a část základní školy byla přestavěna na mateřskou školku.

Nový Jičín: Škola Dlouhá s novou vizáží a v krásném prostředí
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Popraskaný asfalt a betonové panely na venkovním prostranství nahradila zámková dlažba. Přibyly travnaté plochy, kromě keřů a stromů bylo vysázeno 3200 rostlin.  Za školou byla vybudovaná příjezdová cesta s parkovacími místy a nové veřejné osvětlení. Celková investice činila 25,5 milionu korun.

„Základní škola Dlouhá začala se svoji přeměnou už vloni, kdy byla na budově vyměněna okna, dveře, zateplily se zdi a střecha. Tyto práce stály téměř 13 milionů korun. Tři miliony pokryla dotace, zbytek hradilo město. Zároveň v jednom křídle školy vznikla nová mateřská školka pro sto dětí. Stavební úpravy přišly na téměř šest milionů korun. Nyní získalo novou podobu i veřejné prostranství. Náklady dosáhly 6,5 milionu korun. Více než 5 milionů bylo uhrazeno z dotace,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Vstup do budovy připomíná venkovní kamenný amfiteátr. Sestavení dlaždic umožňuje dětem hrát před školou šachy nebo skákat panáka. Dřívější šeď nahradily barevné lavičky. Přestávky mohou školáci trávit na dvoře se stromy a keři. Estetickou i vzdělávací funkci plní čtyři záhony, které znázorňují čtyři roční období. „Ještě před rokem zde byla pouze základní škola a trošku zde chybí zázemí pro hru těch nejmenších. Proto letos připravíme projekt zahrady pro děti z mateřské školy,“ uvedla vedoucí odboru školství Oldřiška Navrátilová.

Základní a mateřská škola Dlouhá je odloučeným pracovištěm základní školy Jubilejní. I ta vloni prošla rekonstrukcí za téměř 23 milionů korun. Budova byla zateplena a vyměnila se okna. I na tyto práce město získalo dotaci, a to  necelých 8 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…