Nový Jičín chce zlepšit podmínky pro cyklisty

24.02.2015 15:45

Čistší vzduch, zdravý životní styl a větší bezpečnost dopravy. Toho by ráda docílila novojičínská radnice propagací a zlepšením podmínek pro jízdu na kole i v ulicích města.

Nový Jičín chce zlepšit podmínky pro cyklisty
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Do přípravy cyklogenerelu byla zapojena i veřejnost. Z dotazníkového průzkumu i z ohlasů na veřejných projednáních vyplynulo, že občané nejčastěji požadují obousměrný vjezd na kole i do jednosměrných ulic, více stojanů na kola, prioritně větší bezpečnost ulice Palackého a dobudování napojení nové cyklostezky KOLEJE až do centra města.

„Generel cyklistické dopravy je strategický dokument, který je zásobníkem investičních projektů na několik let. Přináší desítky návrhů, jak zlepšit cykloinfrastrukturu v Novém Jičíně. Naším cílem je vybudování integrované dopravy, ne rozdělovat obyvatele na chodce, cyklisty a motoristy, “ uvedl  Bohumil Pobořil, cyklokoordinátor města.

„Chceme zpopularizovat jízdní kolo jako rovnocenný prostředek dopravního systému. Aby všechny složky dopravy ve městě byly vyvážené. Vizí je, aby vzdálenosti do pěti kilometrů z jedné čtvrtiny pokryla doprava na kole,“ řekl místostarosta Pavel Rozbroj. Cyklogenerel přináší nejen vzorová opatření pro každý typ ulice, ale i konkrétní návrhy a priority řešení. „Nejdříve by se měla řešit úprava ulice Palackého. Ještě letos bude zadáno zpracování stavební projektové dokumentace, realizace by pak mohla začít příští rok,“ zdůraznila Ivana Petruchová z odboru majetku, rozvoje a investic.

V letošním roce by se mohlo podařit cyklistům zprůjezdnit některé jednosměrné ulice v obou směrech a vytyčit trasy pro kola vodorovným značením na komunikacích. Pracovat se bude také na zavedení doplňků pro cyklisty, jako jsou stojany na kola či veřejné pumpičky.

Aktuálně se Nový Jičín připravuje na vstup do celorepublikové akce Do práce na kole, která proběhne v květnu 2015. Registrace veřejnosti do soutěžní kampaně bude spuštěna již v březnu. Více informací lze získat na stránkách: www.dopracenakole.net a na webu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň si připomněla hrdiny odboje. Pomáhali také Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi

16:31 Plzeň si připomněla hrdiny odboje. Pomáhali také Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi

Představitelé města Plzně, radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková a radní pro ob…