Obnova sídliště U školy v Přelouči pokračuje

14.10.2016 14:46

Jedním z bodů XI. zasedání Zastupitelstva města Přelouče, konaného v září, bylo schválení Projektu regenerace sídliště U školy v Přelouči. Pokračuje se tak v před mnoha lety započaté obnově prostředí na našich dvou panelových sídlištích na jižním okraji města, z nichž to první, U třídy obránců míru, tuto završilo v závěru loňského roku realizací IV. etapy v části mezi náměstím 17. listopadu a Palackého ulicí.

Obnova sídliště U školy v Přelouči pokračuje
Foto: mestoprelouc.cz
Popisek: Přelouč

Projekt regenerace sídliště U školy je rozdělen do tří realizačních etap. První etapa se týká části mezi Školní a Studentskou ulicí, druhá etapa řeší prostor mezi Studentskou a Jižní ulicí a zbytek sídliště směrem k Palackého ulici spadá pod třetí etapu.

Pro každou již dříve realizovanou etapu nebo její část mělo město snahu získat finanční dotaci z programu Ministerstva pro místní rozvoj České republiky, podprogramu regenerace sídlišť, který ji poskytuje až do výše 4.000.000 Kč. Ne vždy se to podařilo, a tak v některých letech město neslo plně veškeré finanční náklady samo. Bohužel i poslední doba přinesla určitý útlum ve výši poskytovaných financí na tento účel ze strany ministerstva a získání dotace je tím náročnější, protože je uspokojeno méně žadatelů. Přestaly být poskytovány dotace na etapy zahajující regenerace sídlišť, což pro město Přelouč opět znamená financování celé v současnosti prováděné první etapy ze svých prostředků.

Přidělení dotace vždy vyžaduje splnění určitých podmínek a kritérií, více či méně náročných či specifických, ale na straně města snaha po jejich naplnění nikdy nechyběla. Proto opět usilujeme o přidělení dotace v rámci tohoto programu, tentokrát na druhou etapu s termínem realizace v roce 2017. Za tím účelem jsou tedy připravovány různé návrhové, analytické a ekonomické podklady, prováděn dotazníkový průzkum mezi obyvateli sídliště, byli osloveni i předsedové jednotlivých společenství ze zde se nacházejících domů a jejich připomínky byly v možné míře do projektu zapracovány. Ne vše ale lze předem ovlivnit a proto je přidělení dotace velkou neznámou.

Náplní projektu regenerace je rekonstrukce stávajících chodníků i výstavba nových, též dle přirozeného pohybu obyvatel sídliště, rekonstrukce parkovacích stání a jejich navýšení novou výstavbou, převážně ve Studentské ulici, ale též rozšířením parkoviště pod bývalou kotelnou a zvýšením kapacity parkovacích ploch v Jižní ulici, úprava ploch pro hry dětí, zkvalitnění povrchu stávajícího sportovního hřiště a zřízení dalších hřišť pro fotbal a badminton, zřízení ploch pro separovaný odpad, odstranění dožilých betonových ploch a jejich zatravnění, doplnění odpočinkových ploch včetně potřebného mobiliáře. Bližší informace o prováděných úpravách lze zjistit z přiložených situačních výkresů.

Všechny potřebné kroky dle podmínek poskytovatele dotace jsou postupně činěny a musíme doufat, že naše snaha bude v příštím roce korunována úspěchem a další část sídliště se dočká tolik potřebné obnovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

7:37 Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

Třetí ročník zábavné akce pro celou rodinu, kterou uspořádalo statutární město Ústí nad Labem, přilá…