Obyvatelé Liberce přispěli k úspoře emisí

14.06.2017 17:06

Tříděním odpadů pomohli občané k významné úspoře emisí oxidu uhličitého a energie potřebné k výrobě produktů z primárních surovin.

Obyvatelé Liberce přispěli k úspoře emisí
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

V rámci odpadového hospodářství je statutární město Liberec zapojeno do systému společnosti EKO-KOM, a.s., která každoročně vyhodnocuje systém třídění odpadů na území města formou vydávání osvědčení o úspoře emisí oxidu uhličitého a úspoře energie, která by byla potřeba pro výrobu jednotlivých typů produktů z primárních surovin.  Úspora energie pak snižuje tzv. "uhlíkovou stopu", tj. množství do ovzduší vypouštěných skleníkových plynů při výrobě produktů z primárních surovin vyjádřených v ekvivalentech oxidu uhličitého.

Občané města mohou kromě barevných kontejnerů rozmístěných po celém městě využívat také sběrný dvůr FCC Liberec v Ampérově ulici a sběrné místo Kovošrotu v ulici Dr. Milady Horákové. Každý občan města, který má řádně zaplacen poplatek za odpad, zde může odevzdat odpad až do půl tuny za rok s výjimkou stavebních odpadů, které jsou zpoplatněny. Umístění jednotlivých míst je možné naleznout na mapovém portále Marushka v tématu odpadové hospodářství.

Počty nádob na tříděný odpad se průběžně stále navyšují, čímž se snižuje docházková vzdálenost pro obyvatele a třídění se tak stává dostupnější. Jen v uplynulém období byl navýšen počet kontejnerů na vysloužilá elektrozařízení nebo textil na více než dvojnásobek, rozmístěny desítky nových stanovišť barevných kontejnerů případně je rozšiřován nádobový sběr bioodpadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …