Olomouc: Město se podílí na vzniku Lavičky Václava Havla

09.06.2017 16:19

Olomouc se stane 22. městem světa, v němž se lidé mohou posadit na Lavičku Václava Havla. Ojedinělý projekt odstartoval v roce 2013 ve Washingtonu v univerzitním kampusu. I v Olomouci bude lavička na akademické půdě – na nádvoří univerzitní knihovny ve Zbrojnici. Odhalena bude v sobotu 17. června.

Olomouc: Město se podílí na vzniku Lavičky Václava Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

„Lavička Václava Havla je pro mě symbolem místa pro komunikaci a dialog. Jsem si jistý, že Olomouc jako univerzitní město je přesně takovým místem, zvláště nádvoří knihovny, kde se tříbí a koncentrují myšlenky, ideje a názory. Lavičce přeji, aby se stala oblíbenou pro setkávání a zažila bezpočet podnětných diskuzí. Jsem moc rád, že její pořízení mohlo podpořit i město Olomouc,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Václav Havel se tak symbolicky vrací na univerzitu, která mu jako první v tehdejším Československu udělila v roce 1990 čestný doktorát. „Jestliže Václav Havel ve svém děkovném projevu vyjádřil znepokojení nad stavem humanitního vzdělání v naší společnosti bezprostředně po sametové revoluci, jestliže zapochyboval o schopnosti dobře řešit nahromaděné problémy v následujících letech – dal mu vývoj ve společnosti i stav našeho vysokého školství bohužel za pravdu. Bude-li možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a humanistických životních postojů Václava Havla pod stromem s lavičkami ve veřejném prostoru nádvoří Zbrojnice, dojde tak k otevření nového fyzického i metafyzického prostoru pro symbolické setkávání čestného doktora naší alma mater Václava Havla se studenty i s absolventy univerzity a širokou veřejností během disputací i při tichém uvažování,“ zdůvodnil volbu pamětního místa rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Třetím partnerem, který se o vznik Lavičky Václava Havla přičinil byl Olomoucký kraj. „I tak obyčejná věc jako je lavička, jejíž existence v každodenním životě nám může připadat naprosto banální, dostává ve spojení s mimořádnou osobností Václava Havla zvláštní kouzlo a půvab,“ prohlásil hejtman Ladislav Okleštěk.

Lavičku Václava Havla, kterou její autor Bořek Šípek nazval Hovoří demokracie, tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. V Olomouci to bude na doporučení památkářů kultivar jasanu zimnáře, který dorůstá výšky 6–8 metrů a má pravidelnou kulovitou korunu.

Budování Laviček Václava Havla inicioval někdejší český velvyslanec v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Záměrem je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu – míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů prvního prezidenta České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…