Olomouc: Nejstarší varhanní festival v Česku začíná

06.09.2019 18:55

Pětici koncertů nabídne 51. ročník Mezinárodního varhanního festivalu v Olomouci. Ten probíhá od 5. do 19. září do katedrály sv. Václava a chrámu sv. Mořice. Zahajovací koncert nazvaný Varhanní ohňostroj obstará 5. září v chrámu sv. Mořice mladý britský umělec Richard Brasier.

Olomouc: Nejstarší varhanní festival v Česku začíná
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V dalších dnech na festivalu vystoupí Maurice Clerc z Francie, Polák Michał Markuszewski, Ital Giampaolo Di Rosa a českou varhanickou školu bude reprezentovat Pavel Svoboda. „Při přípravě programu se vždy snažíme o co největší pestrost. I letošní ročník návštěvníkům ukáže, že prostřednictvím varhan lze přinést různorodé emoce a přitom si vždy zachovat duchovní náboj, který je s tímto nástrojem spjatý,“ říká dramaturg festivalu Karel Martínek. K rozmanitosti hudebních zážitků přispěje také skutečnost, že se festival poprvé v historii koná i mimo zdi chrámu sv. Mořice. Důvodem je blížící se oprava Englerových varhan. Přestože ještě naplno nezačala, již letos proběhnou dva koncerty v katedrále sv. Václava. Vstupenky a programy jednotlivých koncertů jsou k dispozici na webu mfo.cz a v IC v Olomouci.

Historicky první festivalový večer v katedrále sv. Václava bude patřit 9. září Hudbě francouzských romantiků, kterou představí Maurice Clerc. Jeden z nejvýznamnějších francouzských varhaníků odehrál už přes 1300 recitálů v přibližně dvaceti zemích světa, včetně 28 turné v Severní Americe. Michał Markuszewski, který vystoupí 12. září v katedrále sv. Václava s programem nazvaným Polské varhanní dialogy, se může mimo jiné pyšnit tím, že byl za svou nahrávku na historických varhanách v Reformovaném kostele ve Varšavě nominován na cenu polského hudebního průmyslu FRYDERYK hned ve dvou kategoriích. Laureát soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig Pavel Svoboda uvede společně s Barocco sempre giovane Dialog smyčců a varhan. V chrámu sv. Mořice 16. září zazní při tomto koncertu mimo jiné skladby Bacha, Vivaldiho či Mozarta. Při závěrečném večeru festivalu 19. září na kůr v chrámu sv. Mořice usedne Giampaolo Di Rosa. Diskografie všestranného italského umělce obsahuje nahrávky klavírních a varhanních děl, stejně jako varhanní improvizace. Improvizace je také často součástí jeho koncertních programů a nejinak tomu bude v Olomouci v rámci jeho vystoupení nazvaného Magické jméno BACH.

Mezinárodní varhanní festival Olomouc je unikátní hudební platformou nejen v České republice, nýbrž i na kulturní mapě Evropy. V průběhu půlstoletí své existence se festival stal pojmem ve varhanním světě a jeho kvalitu a úroveň dokládá řada špičkových světových varhaníků, kteří na festivalu účinkovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…