Olomouc: Nová plaketa ozdobila předání maturitních vysvědčení

07.06.2017 16:50

Tři desítky absolventů Gymnázia Hejčín mohly včera poprvé na vlastní oči vidět plaketu, kterou při slavnostním předávání maturitního vysvědčení měla na sobě Yvona Kubjátová, vedoucí odboru sociálních služeb a předsedkyně Komise pro občanské záležitosti. Plaketa byla zhotovena podle výtvarného návrhu jejich mladší spolužačky Markéty Knapkové.

Olomouc: Nová plaketa ozdobila předání maturitních vysvědčení
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Insignie města může při slavnostních příležitostech používat pouze primátor nebo volení zastupitelé, pokud jsou oddávající. Aby měl i ceremoniál Komise pro občanské záležitosti patřičnou důležitost, schválila rada města vyhlášení soutěže na vznik plakety,“ objasnila Yvona Kubjátová.

Studentka anglické sekce hejčínského gymnázia Markéta Knapková byla vítězkou v soutěži škol. Svůj návrh zpracovala z rychleschnoucí keramiky. Na radnici pak byla při jednání o tom, jak bude vypadat finální podoba. „Přímo u odlévání bronzu jsem nebyla, ale měla jsem detailní informace od naší profesorky Hany Vackové,“ řekla studentka.

Symbolika je podle ní jasná, panorama města a spojené ruce. „Ty jsou symbolem důvěry a poděkování,“ vysvětlila Markéta Knapková. Plaketa existuje pouze v jediném provedení.

Za svůj vítězný návrh získala Markéta odměnu deset tisíc korun. „Peníze jsem si odložila na další studijní výdaje,“ přiznala. Zatímco její spolužáci se po zkoušce dospělosti pomyslně vydají do světa, ona sama se na stejné cestě ocitne za tři roky. A až bude přebírat maturitní vysvědčení, bude u toho i „její“ plaketa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…