Olomouc: Občané vloni zrecyklovali 170 tun elektrospotřebičů

18.06.2018 19:54

Olomoučané odevzdali vloni k recyklaci 170 366 kilogramů starých elektrospotřebičů a výrazně tím ulevili životnímu prostředí. Vyplývá to z certifikátu, který statutární město Olomouc obdrželo od odpadové společnosti Asekol.

Olomouc: Občané vloni zrecyklovali 170 tun elektrospotřebičů
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Díky environmentálnímu vyúčtování společnosti Asekol můžeme nyní přesně vyčíslit, o kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin či vody jsme díky recyklaci vysloužilého elektra ušetřili ekosystém Země. A také přesně víme, o jaké množství jsme snížili produkci skleníkových plynů nebo nebezpečného odpadu,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Informace vycházejí ze studií neziskové společnosti Asekol s níž Olomouc dlouhodobě spolupracuje na recyklaci vytříděných elektrozařízení.

Z Certifikátu Environmentálního vyúčtování vyplývá, že lidé v Olomouci v loňském roce vyřadili 170 366 kilogramů elektra. Tím podle odborného přepočtu uspořili 2258 MWh elektřiny, 129 524 litrů ropy, 9857 kubíků vody a téměř 80 tun primárních surovin. „Navíc jsme snížili v ekvivalentu emise skleníkových plynů o 464 tun a produkci nebezpečných odpadů o 2047 tun,“ dodal náměstek Jakubec.

Výsledek studie jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Například recyklace stovky běžných televizorů uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost až na čtyři roky, nebo ušetří přibližně 400 litrů ropy.

Pozitivní zprávou pro uživatele počítačů také je, že odevzdání deseti vysloužilých monitorů ušetří spotřebu energie potřebnou pro chod notebooku po dobu necelých pěti let.

V současné chvíli mají Češi prostřednictvím sběrné sítě společnosti Asekol k dispozici více než 16 tisíc sběrných míst. To je pětkrát více než například v ekologicky vyspělém Rakousku. Sběrný dvůr je již v každé středně velké obci. Zároveň ulice a separační stání jsou doplněny o červené kontejnery na drobné elektro.

Každý, kdo má zájem třídit vysloužilé elektro, si může najít nejbližší sběrné místo na www.sberne-dvory.cz nebo na www.cervenekontejnery.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…