Olomouc: Počty turistů rostou, ve městě se ubytovalo více lidí než před pandemií

05.10.2023 16:14 | Tisková zpráva

Počty ubytovaných návštěvníků v Olomouci poprvé překonaly dobu před covidem. Potvrzují to statistiky za první pololetí letošního roku. Počet ubytovaných hostů se ve srovnání s rokem 2022 zvýšil o 37,4 procenta a počet přenocování dokonce o 39,9 procenta.

Olomouc: Počty turistů rostou, ve městě se ubytovalo více lidí než před pandemií
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Celkově od začátku roku do konce června podle dat Českého statistického úřadu v olomouckých hotelech a penzionech přenocovalo 108 163 hostů, z toho 74 019 z Česka a 34 144 ze zahraničí, který ve městě strávili 210 624 nocí.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36109 lidí

„Pokud se podíváme podrobněji na počet přenocování, tak téměř čtyřicetiprocentní nárůst určitě povzbudil ekonomiku nejen ubytovacích zařízení,“ je přesvědčený náměstek primátora pro cestovní ruch a kulturu Viktor Tichák.

K zvýšení návštěvnosti Olomouce navíc došlo i ve srovnání s obdobím před pandemií covidu. Počet ubytovaných hostů ve srovnání s rokem 2019 vzrostl, a to o více než deset procent, počet přenocování o 30 procent. Průměrná délka přenocovaní u ubytovaných hostů v porovnání s rokem 2019 stoupla z 1,65 noci na 1,95 noci v roce 2023.

„Na těchto počtech se aktuálně více podílejí domácí turisté. Těch zahraničních je zatím o deset procent méně ve srovnání s dobou před pandemií. Ztráta se ale postupně snižuje,“ objasnila vedoucí oddělení cestovního ruchu magistrátu Lucie Bartovská.

Nejvíce zahraničních návštěvníků do Olomouce v prvním pololetí roku přijelo ze Slovenska, dále pak z Polska a Německa. Na čtvrtém místě se objevili hosté z Rakouska, následují Ukrajinci, Italové a Maďaři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…